„Támogassa
Megbeszéljük...

Markó Béla: Orbán beszédének románokat fricskázó, lesajnáló részei nem használnak a határon túli magyaroknak

26/07/2023 21:51

| Szerző: Klubrádió/szg

Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke szerint sem a román politika fricskázása, sem a lesajnálása nem használ a határon túli magyaroknak, mert bár nekik kell megoldaniuk a gondjaikat, az sokat árthat, ha rossz a viszony esetükben Magyarország és Románia között. Hozzátette: nemrég az RMDSZ kikerült a román kormányból, és ehhez hozzájárulhatott, hogy a román kormánypártok nem szívesen működnek együtt egy olyan magyar szervezettel, amely közismerten közel áll a magyar kormányhoz.

2023. július 26. Megbeszéljük - részlet 23.07.26. Markó Béla
16:35
00:00
Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszéde még az ügyvezető szlovák miniszterelnököt, a magyar származású Ódor Lajost is felháborította. Előzőleg Pozsonyban és Bukarestben is behívatták a magyar nagykövetet.

Markó Béla, a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége (RMDSZ) volt elnöke egyetértett műsorvezetőnk felvetésével: nem jó, hogy a magyar miniszterelnök beszédének eleje a román politika fricskázásáról szólt. Ő abban bízott, hogy Orbán és román kollégájának találkozója után oldódik a két ország közötti viszony és párbeszéd kezdődik, amire az elmúlt több mint egy évtizedben nem volt példa. Ehhez képest ennek semmi jele nem volt a tusnádfürdői beszédben.

Azt mondta: sajnos nem újdonság, hogy egyfajta lesajnálás sugárzott ebből a beszédből, mint ahogy nagyon sok magyar politikus megszólalásából, amikor a szomszédos országokról beszélnek, akár románokról, akár szlovákokról, akár másokról. Ez nem használ a párbeszédnek és „nem használ nekünk”, mert bár ő is sokszor elmondta, hogy az erdélyi magyaroknak kell megoldaniuk a gondjaikat, de nagyon sokat segíthet a megoldásban, ha jó a viszony – esetükben – Magyarország és Románia között. Vagy ha rossz, akkor hátráltatja azt.

A Romániában élő magyarok helyzetének rendezéséhez van szükség a román kormányra – tette hozzá. A romániai magyarok ott fizetnek adót, a megélhetésük az ottani körülményektől függ, ugyanakkor a „virtuális világuk” Magyarországon van, és ez érződik az olyan kérdésekből is, mint hogy mikor tudná Orbán meghívni Tusnádra Donald Trump volt amerikai elnököt.

Tusványos - 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáb
 
Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Hangsúlyozta: azt furcsállta leginkább a kormányfő beszédéből, hogy nem hangzott el semmi a környező országokban élő magyar közösségek jövőjéről, hogyan kellene ezt rendezni, milyen elképzelései vannak. Ehhez képest – ami Markó Bélát meghökkentette – Orbán egyértelműen negatívan beszélt a Nyugatról (az Egyesült Államokról és az Európai Unióról), ezzel szemben hangsúlyozta, mennyire erősödik Kína. Ahol tudomása szerint kommunista rendszer működik, vagyis nem kellene még közvetve se megdicsérni. Ebben benne van, hogy belpolitikai megfontolásokból ellenségképeket kell felmutatnia Orbánnak, de hogy miért mindig az Egyesült Államokat és az EU-t, azt nem pontosan érti, mert ennek nincs perspektívája.

Ugyanis kijelentette: a határon túli magyaroknak egy esélyük van, egy olyan európai berendezkedés, ahol nincsenek határok, ahol szabadon mozoghatnak, ahol az általuk támogatott jogállamiság erősödik és nem gyengül. Azt is furcsának tartja, hogy Orbán szerint itt föderalisták harcolnak szuverenistákkal; ha az a kérdés, hogy belül be kell-e zárni a határokat Európán belül, vagy pedig nyissák minél tágabbra, akkor számukra nem kétséges, hogy mi kell a túlélésükhöz és mikor tudnak megmaradni ezekben az országokban. Ezekkel a kifejezésekkel, mint a szuverenitás, nagyon könnyen lehet a választói rokonszenvet is a magyar kormányfőnek megfelelő irányba terelni, hiszen ki akarna lemondani a döntési szabadságáról, tehát „ezek nagyon ravasz és veszélyes dolgok”.

Markó Béla nem hiszi, hogy maga a tusnádfürdői beszéd előrébb vitte vagy rontotta volna a környező országok közötti viszonyt. Szerinte jelenleg van egy hol kimondott, hol kimondatlan szembenállás Románia, Szlovákia, Csehország és Magyarország között. Geopolitikailag a magyar kormány másféle irányba halad, beleértve az orosz-ukrán háborút is. Ezt az ellentétet kellene feloldani, mert amíg Románia része egy nagyon szolidáris európai álláspontnak és Magyarország ezt folyton megkérdőjelezi, addig nagyon nehéz lesz eredményes párbeszédet folytatni.

Hozzátette: a románok és a romániai magyarok közötti viszonyt már régóta befolyásolja a magyar kormány aktuális álláspontja például az említett területeken. Nemrég az RMDSZ kikerült a román kormányból, és „nincs meggyőződve arról, hogy ehhez nem járult hozzá”, hogy a román kormánypártok nem szívesen működnek együtt egy olyan magyar szervezettel, amely közismerten közel áll a magyar kormányhoz – bár ennek a szervezetnek azért nem ugyanaz az álláspontja az Európai Unióról, mint a magyar kormánynak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2023. július 26., szerda 16:45
Műsorvezető: Bolgár György