„Klubrádió
A lényeg

Szlovák miniszterelnök: Elfogadhatatlan Orbán tusványosi kijelentése

26/07/2023 17:03

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor a Felvidékről, mint "elszakított országrészről" beszélt Tusnádfürdőn, erre reagált Ódor Lajos megbízott szlovák miniszterelnök, aki kijelentette: Szlovákia területi integritásának bármilyen megkérdőjelezése elfogadhatatlan.

Mint ismert, Orbán Viktor hétvégén a tusványosi fesztiválon elmondott beszédében bírálta a szlovákiai magyar kisebbséget, mert annak ellenére, hogy az ország lakosságának körülbelül tíz százalékát alkotja, képtelen elérni, hogy parlamenti képviselete legyen. Szerinte ez „gyenge teljesítmény”, és „ennél azért többre van szükség, ha valaki a hazáért dolgozni akar az elszakított országrészekben" – összegzi a Paraméter. A szlovák külügyminisztérium az elszakított országrész kifejezés miatt bekérette a magyar nagykövetet.

Ódor Lajos megbízott miniszterelnök a szerdai kormányülés után azt mondta:

„Szlovákia területi integritásának bármilyen megkérdőjelezése elfogadhatatlan. Nem tesz jót a kétoldalú kapcsolatoknak, és nem is segíti a szlovákiai magyar kisebbséget".

A kormányfő szerint a szlovák fél álláspontja ebben a helyzetben eddig is egyértelmű volt. Hozzátette, a szlovák diplomácia vezetése azért kérette be Balogh Csaba magyar nagykövetet, hogy tájékoztassa arról, miért elfogadhatatlanok Orbán kijelentései Szlovákia számára.

(Kiemelt kép: MTI)