„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay szerint Orbán szégyen lett a világban

2/04/2022 19:10

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter az Egységben Magyarországért kampányzáróján azt mondta: Orbán Viktor elárulta a nemzetet, a NATO-t, Európát és a kárpátaljai magyarokat. "Orbán Viktor hazaáruló. Egyetlenegy tisztességes, becsületes magyar ember sem szavazhat rá" – jelentette ki az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki szerint "Orbán Viktor nemzeti szégyen lett a világban, gondoskodjunk róla, hogy holnap lemossuk ezt a szégyent a magyar névről".

Az Egységben Magyarországért, a hatpárti ellenzéki szövetség szombaton a Madách téren tartotta kampányzáró rendezvényét a vasárnapi országgyűlési választás előtt. 

Áprilisi ifjak

„Tudják, mi a közös Karácsony Gergelyben és bennem? Hogy ha a közvélemény-kutatásokra hallgatnánk, akkor egyikünk sem lenne polgármester” – mondta az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje, aki a főpolgármestert megölelve lépett színpadra. Márki-Zay Péter arra utalt, hogy a legtöbb felmérés szerint a kormányoldal vezet, kivétel a Publicus szombati kutatása, amely döntetlent mutatott a két nagy tömb között.

Orbán Viktor elárulta a nemzetet Márki-Zay szerint, mint ahogy elárulta a NATO-t, Európát és a kárpátaljai magyarokat. „Orbán Viktor hazaáruló. Egyetlenegy tisztességes, becsületes magyar ember sem szavazhat rá” – jelentette ki az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Egyetlen keresztény sem szavazhat Orbánra szerinte. Ezt folytatva arról beszélt, hogy „elegünk van a békepapokból, és elegünk van azokból, akik a menekülteket, hajléktalanokat segítő Iványi Gáborékra küldik a NAV fegyvereseit, és nem a bűnözőkre, akik szabadon grasszálnak az országban”.

 fotó: Klubrádió/Pálinkás János
 

Most nem márciusi, hanem áprilisi ifjak fogják meggyőzni a szüleiket, nagyszüleiket, hogy váltsák le a magyar történelem legkorruptabb kormányát – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester. Azt mondta, „Orbán Viktor szégyen lett mindannyiunk számára”, de vasárnap lemoshatják a választók a gyalázatot. „Itt vagyunk a győzelem kapujában, minden feltétel adott” – közölte.

Orbánt szerinte a Fidesz is rejtegeti a sajtó elől, egyedül járja az országot egy kisszékkel. Orbán volt már kommunista, volt már liberális, volt már konzervatív is, most pedig fasiszta szövetséget épít Európában Putyin megbízásából. Becsületes ember szerinte nem szavazhat arra a pártra, amelynek vezetője nem határolódik el a 160 gyerek haláláért felelős Vlagyimir Putyintól. Még pedofil is lenne, ha azzal tudna lopni – ismételte meg egy korábbi, erős kijelentését.

Trónfosztásra van szükség

Karácsony Gergely hangsúlyozta: Magyarországon ismét trónfosztásra van szükség, de nem azért, hogy valaki más üljön a trónra uralkodni, hanem vigyük ki a tróntermet a magyar politika színpadáról. Nem arra kérünk felhatalmazást, hogy hibátlannak vagy tévedhetetlennek lássatok minket – mondta a főpolgármester. Olyan országot akarunk, ahol valódi kérdésekre valódi válaszokat kell adnia a kormánynak. „A szeretet tartogassátok a családtagjaitoknak, a rajongást a rocksztároknak” – fogalmazott, hozzátéve, ők felelősséget vállalnak, ha kormányra kerülnek.

 Fotó: Klubrádió/Pálinkás János
 

Karácsony úgy fogalmazott: Orbán morális iránytűjét Putyin közelsége, a sok üzlet és pénz vette el, a sok évnyi üzletelés és az elvtelen alkuk. Mindez a főpolgármester szerint Orbán szégyene, és nem Magyarországé, Orbán nem egyenlő Magyarországgal, és ezt holnap olyan hangosan üzenjük meg, hogy mindenki hallja. „Orbán leváltása a mi békemissziónk” – jelentette ki.

Az ellenzék budapesti képviselői és jelöltjei is színpadra léptek, egy-egy fontos kérdésre válaszoltak a körzetüket illetően. Szóba került az elszámoltatás, a Diákváros, a kórházak, az oktatás, a tömegközlekedés és a háború is, mivel az ellenzék is megszavazta az erről szóló parlamenti nyilatkozatot, noha a kormánymédia ezzel kampányol.

Küzdeni a szabadságért

Iványi Gábor arról beszélt, lehet óhajtani a szabadságot, lehet imádkozni érte, de anélkül, hogy lépnénk, semmi nem fog történni. Az evangélikus lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője szerint csupán órák választják el az ellenzéket attól, hogy győzzenek, és noha a neheze csak most, jön, de „nem fogunk félni cselekedni, mert ismét a tisztességes kultúrnépek közé akarunk tartozni.” Szerinte kötelesek vagyunk küzdeni a szabadságért és Ukrajna szabadságáért is. De hangsúlyozta: „Szégyelljék magukat azok, akik azzal próbáltak ránk kenni dolgokat, hogy fegyvert és katonát akarunk Ukrajnába küldeni”.

Rémület, nem rezsicsökkentés

Hajós András zenész, az első felszólaló szerint  az ukrán menekültek szemében a rémület, nem pedig a rezsicsökkentés iránti vágy, vagy épp a „genderőrület” látszik. Azt szeretné, hogy most az egyszer ez az éjjel érjen véget, és az after a szavazófülkékben legyen holnap, a legjobb lejövés ugyanis a szabadság.

A kampányzáró helyszíne, a Madách tér megtelt, a Kiskörutat is megtöltötték a résztvevők, akik a Telex becslése szerint több ezren voltak. „MZP, MZP!”-skandálások mellett felhangzott az is, hogy „Mocskos Fidesz!” és „Ukrajna!”. A Klubrádió élő közvetítését itt tekinthetik meg:

Volt még egy megmozdulás szombaton

Korábban, délután 3-tól Ukrajna mellett, az orosz agresszió ellen tüntettek néhány százan a Szabad sajtó útján. Felszólalt mások mellett Törley Katalin, a Tanítanék aktivistája, Juhász Péter szervező, Pintér Béla színész, rendező és Ungváry Krisztián történész is. Tudósításunkat ITT tekinthetik meg.