„Klubrádió
Útszélen

Luca Brasi már a halakkal alszik – Józsa Márta jegyzete

18/06/2023 13:06

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

"Egy percig nem csodálom, hogy a hatalom szemet vetett a könyvpiac egyik zászlóshajójára."

2023. június 15. Útszélen-részlet (2023.06.15. Józsa Márta jegyzete)
01:51
00:00

Számomra az év egyik legfontosabb pár napja az Ünnepi Könyvhét, egyéb szempontok mellett ez eddig olyan helyszín volt, ahol azért mindenki mindenkivel szóba állt. Írók és olvasók hagyományosan azért nem szokták orrba vágni egymást – bár erre is volt példa, igaz, nem a Könyvhéten. Az is igaz, hogy eddig az sem volt divat, hogy egy filmrendezőnek kinevezett valaki leüssön egy kritikust, aki elmarasztalta a NER által gálánsan kitömött produktumát. Amelynek egyik fő mondanivalója az, hogy aljas, tehetségtelen és nevetséges bohócként ábrázolva karaktergyilkolja Göncz Árpádot.

És vele együtt azokat, akik számára a köztársaság volna az eszmény, és a szabadság, testvériség, egység a jelszó. És meg nem bocsájtható módon még élnek. Sőt, a legelvetemültebbje még olvas is. Könyvet. Mindezidáig a hazai könyvkiadás a nehézségek ellenére üdítő példája volt a piacgazdaság sokat dicsért és még többet ekézett működésének.

Többen is sikeresen alkalmazkodtak az elmúlt évtizedek válságaihoz, és jól tudtak együttműködni szerzőikkel, olvasóikkal.  Dacára a politikai ellenszélnek. Ezek az üzletek nem a NER-ben köttettek. Eddig. Úgyhogy egy percig nem csodálom, hogy a hatalom szemet vetett a könyvpiac egyik zászlóshajójára. Sokan beszélnek ma erről, aztán csend lesz ekörül is, lenyeljük, mint a békát.

Magam csak arra volnék már kíváncsi: mi volt az a visszautasíthatatlan ajánlat, ami miatt rögtön a Könyvhét után pikk-pakk a kisgömböc flottájában kötött ki a Libri – azaz, hogy a Kétfarkúakat idézzem, az immár IlLibri. Szóval, hogy ki talált egyszer csak az ágyában egy véres lófejet.  És hogy Luca Brasi már tényleg a halakkal alszik-e.

Az idézett jelenet A Keresztapa című filmből 53:28-nál tekinthető meg.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2023. június 15-ei adásában hangzott el.