„Klubrádió
A lényeg

Pénzügyi nyomás lehetett a Libri korábbi tulajdonosán

14/06/2023 14:32

| Szerző: Klubrádió

A Libri Csoport volt többségi tulajdonosának, Balogh Ákosnak két éve még esze ágában sem volt eladni a részvényeit, így felmerül a kérdés mi változott úgy meg, hogy most az összeset eladta. Az MCC-nek nem tetszett, hogy Balogh ki akarta venni az osztalékot, miközben nemzetközileg terjeszkedtek volna.

Kedden beszámoltunk már arról, hogy a Mathias Corvinus Collegium Alapítványának leányvállalata megvette az SQ Invest Kft. 67,48 százalékos részvényét így a kormányközeli MCC a Libri Csoport többségi tulajdonosa lett.

A g7 cikkjéből kiderült azonban, hogy az eddigi többségi tulajdonos Balogh Ákos pénzügyi nyomás alatt állhatott. Két éve ugyanis még nem akarta eladni részét az MCC-nek. Emiatt feltételezik, hogy Balogh pénzügyi nyomás alatt állt, illetve egy másik projektjéhez is kellett a tőke.

2021 óta már egy sor kérdésben nem lehetett dönteni az MCC nélkül(bár csak kisebbségi tulajdonos volt), mert 75 százalékos támogatás kellett hozzájuk. Ez vezethetett konfliktusokhoz az elmúlt időszakban.

Az MCC szeretett volna nemzetközi szinten is terjeszkedni, Balogh nem, de voltak nézetkülönbségek az operatív irányításában és személyi kérdésekben is. A legnagyobb konfliktus azonban az osztalék körül alakult ki. Balogh ugyanis ki akarta venni az osztalékot 2022-ben – a családja tulajdonában álló Corvin Áruház felújításához kellett volna –, az MCC viszont a könyvpiaci bizonytalanságokra és megugró költségekre hivatkozva nem engedte – írja a g7.

Ironikus, hogy az eladás bejelentése után egy nappal közgyűlés úgy határozott, hogy a korábbi évben tartalékban hagyott összeggel együtt 4,2 milliárd forint osztalékot fizet ki a tulajdonosoknak, amit már az MCC részvényesei is megszavaztak.

Nincsen hivatalos információ arról, mennyiért adta el a Balogh a részesedését, de piaci becslések szerint 15-20 milliárdért.

Ami nem változik az eladással, hogy Balogh igazgatótanácsi tagsága megmarad, illetve Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó kft. ügyvezető-igazgatója és kiadási igazgatója szintén megőrzi pozícióját.