„Klubrádió
Esti gyors

Logikus a két MSZP-s polgármester pártváltása

3/03/2020 18:53

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Szocialisa Párt már nem képes megfelelő életpályamodellt kínálni, a támogatottsága tendenciaszerűen csökken.

2020. március 03. Esti gyors - részlet 20.03.03. Böcskei Balázs
06:24
00:00

A III. és a XVIII. kerület szocialista polgármestere is úgy döntött a közelmúltban, hogy átlép a Demokratikus Koalícióba. Tovább borzolta a kedélyeket Gyurcsány Ferenc bejelentése, hogy három vidéki szervezet is átigazolna hozzájuk az MSZP-től, aztán meg együtt ebédelt Horváth Csabával, a szocialisták fővárosi frakcióvezetőjével. Csoda-e ha például Kunhalmi Ágnes, vagy Molnár Zsolt és maga Tóth Bertalan elnök is felháborodott mindezen más szocialista politikusokkal együtt?

Böcskei Balázs, az Idea Intézet kutatási igazgatója azonban egyáltalán nem úgy tekint a politikusok átlépésére, mint valami szokatlan dologra. Véleménye szerint ezek teljesen logikus reakciók. A DK támogatottsága folyamatosan, tendenciaszerűen nő. Az MSZP-é csökken, már nincs messze a parlamenti bejutási küszöbtől, nem tud vonzó életpályamodellt kínálni. Mindenkinek, de főleg egy olyan embernek, aki frissen került be az önkormányzati politikába és nagyobb tervei is vannak, szövetségeseket kell keresnie. Amellett, hogy pozíciót akar fogni, védettségre is szüksége van. Ezt a DK most sokkal jobban meg tudja adni, mint az MSZP. Nincs tehát min csodálkozni.

Átalakulóban van a Jobbik is. Jóval nagyobb a baj, mint azt Jakab Pétertől hallani lehet. Mondhatni, hogy a néppártosodás csapdájába esett, közönsége hasonlít a többi pártéhoz. Nem nagyon van már hely a választási piacon, a jobboldalt fogja a Fidesz, a másik oldalon balközép, liberális pártok vannak, ráadásul az elmúlt években színesedett a paletta például a Momentummal. Szóval a Jobbiknak valamiféle növekedést kellene produkálnia, de ez valószínűleg nincs benne a pártban.

Böcskei Balázs szerint egyébként az Európai parlamenti választások óta nagyon nagy változásokat nem látni, ami a pártok támogatottságát illeti. Ami pedig az egyes politikusok átlépését egyik pártból a másikba, az nem rengeti meg a világot. Szavazókat nagy számban nem visznek magukkal a tapasztalat szerint.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Esti gyors
202.03.03. 18:00
Műsorvezető: Gergely Zsófia