„Köszönjük

Két MSZP-s polgármester is átlép a DK-ba

20/02/2020 15:15

| Szerző: Index/Klubrádió

Kiss László, Óbuda, és Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc polgármestere is elhagyja az MSZP-t és átlép a DK-ba - írja az index.

Szaniszló Sándor és Kiss László is úgy döntött, csatlakozik a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz, ezzel pedig – miután a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott – automatikusan megszűnik tagságuk az MSZP-ben, értesült több forrásból az Index. Ezzel a szocialista párt két sikeres politikusát, az ősszel megválasztott óbudai, valamint XVIII. kerületi polgármesterét is elveszítheti, ami nemcsak a régóta gyengülő szervezet számára vészjósló, de a DK erősödését, elsősorban fővárosi előretörését is szemléltetheti – olvasható az index cikkében.

A két kerületi vezető a portálnak azt írta: „A polgármesteri programunk végrehajtásához a DK politikai közösségétől kaptunk megfelelő garanciákat és politikai támogatást. Másrészt az európai politikát illetően az a vonal áll hozzánk a legközelebb, amelyet a Dobrev Klára vezette EP-delegáció képvisel például az európai minimálbér, minimálnyugdíj és családi pótlék kérdésében.”

Kiss és Szaniszló azt írta: „Ez a lépés nem személyes politikai megfontolás, de polgármesterként közvetlen közelről látjuk a méltatlan közalkalmazotti bérek és az alulfinanszírozott egészségügy minden következményét. Ennek megoldásához, akár visszafordításához éppen a DK európai politikája lehet a kulcs.”

A két polgármester jelezte, még nem írták alá a belépési nyilatkozatot a DK-nak, a belépésről a DK testületei, a helyi pártszervezetei döntenek. Ez szerintük jövő héten megtörténik. Csütörtökön tájékoztatták a döntésről az MSZP kerületi elnökeit, akik – mint írták – elfogadták és tudomásul vették a lépést. „Az persze nem kérdés, hogy továbbra is barátainknak, a családunknak tekintjük az MSZP tagjait, szimpatizánsait. Annyi év MSZP-s párttagság után ez nem is kérdés.”