„Klubrádió
Reggeli gyors

Leleplezi Európa gyengeségét az Izrael és Hamász közti háborúra adott kaotikus válasza

31/10/2023 08:46

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Az európaiak megosztottsága Oroszország és Kína kezére játszik – véli a Guardian újságírója. A magyar kormány újraéleszti a Fertő-tóval kapcsolatos beruházást. Eltiltották a 18 éven aluliakat az LMBT-tartalmakat is bemutató sajtófotó-kiállítástól. Kárpáti János lapszemléje.

2023. október 31. Nemzetközi lapszemle/ Kárpáti János 2023.10.31.
05:49
00:00

"Európának egységesen kellene fellépnie az Izrael és Hamász közti háború visszaszorítás érdekében"

Az Izrael és a Hamász közötti háborúra adott kaotikus európai válasz leleplezi, mennyire gyenge is az öreg kontinens, ellenségeinek nagy örömére – írja Nathalie Tocci, az olasz nemzetközi kapcsolatok intézetének az igazgatója a londoni Guardian számára írt cikkében. Szerinte az egyesült Európa képes lenne segíteni a konfliktus visszaszorításában. Ehelyett azt látjuk, hogy az európaiak megosztottsága Oroszország és Kína kezére játszik.

Úgy fogalmaz, hogy az október hetedikei tragikus események óta – a Hamász szörnyűséges támadása, majd Izrael aránytalan katonai válasza nyomán – Európából hangzavar hallható: felfüggesztik, majd visszaállítják a palesztinok segélyezését, ellentmondásos üzeneteket küldenek arról, hogy Izraelnek a nemzetközi humanitárius jog keretein belül kell gondoskodnia saját maga megvédéséről.

E tekintetben – írja Tocci – Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Josep Borrell, az EU fődiplomatája világosan fogalmaz Izrael jogi kötelezettségeit illetően, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azonban surlódásokat váltott ki megszólalásaival. A különbség Tocci szerint akkora, mintha vízsugár helyett benzinkannával akarnánk oltani a tüzet.

Beszéd az Európai Unió helyzetéről
 
Ursula von der Leyen
 
Strasbourg, 2023. szeptember 13. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetéről tartja meg évenkénti beszédét az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. szeptember 13-án. MTI/EPA/Julien Warnand
Fotó: Julien Warnand / MTI/EPA/Julien Warnand
 

A 27 EU-ország aztán három részre szakadt az ENSZ Közgyűlésében a tűzszünetre és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartására felszólító jordániai határozati javaslat szavazásakor. Nyolcan mellette voksoltak, 15-en tartózkodtak, négyen pedig ellenezték. A franciák igennel szavaztak, bár néhány nappal korábban Emmanuel Macron elnök csak fokozta a zavart, amikor az Iszlám Állam elleni koalíció felélesztését javasolta, és ezzel mintegy kacsintott Netanjahunak, aki szerint a Hamász egyenlő az Iszlám Állammal. Azok az EU-országok, amelyek feltétel nélkül Izrael oldalára álltak, passzív módon Benjamin Netanjahu kormányának a kétállami megoldást aláásó és elutasító politikáját követik – vélekedik az olasz elemző.

Tocci szerint miközben az Egyesült Államok, jóllehet egyoldalúan, de azért igyekszik megfékezni a tüzet, Oroszország és Kína elégedetten szemlélődik. Ebben a széttöredező, polarizálódó, konfliktusokkal teli világban, ahol egyre inkább az erőszak kerekedik felül, olyan egységes Európára lenne szükség, amely demokratikus elveihez méltóan lép fel – hangoztatja a Guardian vendégkommentátora.

Cikkében visszatekint a közelmúltra, és megállapítja, hogy néhány hónappal ezelőtt még egészen más Európát láttunk: olyat, amely lassan ugyan, de egységesen cselekszik. Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, Európa fokozatosan felnőtt a feladathoz. Ukrajna politikai támogatásának is volt hátráltatója, nevezetesen Orbán Viktor Magyarországa, de azért elfogadtak 11 Moszkva elleni szankciós csomagot, és legyűrték az európai energiafüggést fegyverként használni kívánó orosz törekvéseket – emlékeztet Nathalie Tocci.

A magyar kormány újraéleszti a Fertő-tóval kapcsolatos beruházást 

A Der Standard című bécsi lap is átvette az APA osztrák hírügynökség arról szóló jelentését, hogy a magyar kormány ismét elővette a Fertő-tóval kapcsolatos, vitatott nagyprojektet – az eredetinél kisebb beruházási összeggel, elhagyva egy szálloda megépítésének a tervét – két és fél éves megvalósítási határidőt előirányozva.

Az első pályázati kiírás tavaly a környezetvédők ellenállása miatt hiúsult meg. Az új kiírás két részből áll. Az első jacht- és hajókikötő, strand, vitorlásklub, parkoló, valamint öko- és szabadidőpark létesítésére vonatkozik. A második rész látogató és ökocentrum megépítéséről szól. Előzőleg a magyar kormány a Greenpeace-nek és az UNESCO tanácsadó bizottságának ígéretet tett arra, hogy változtatnak az eredeti elképzeléseken: csak olyan cégek pályázhatnak, amelyek rendelkeznek természetvédelmi szakértővel, és lényegesen csökkentik az egyes építmények méretét, minimálisra szorítva a természetbe történő beavatkozást.

Az osztrák hírügynökség emlékeztet arra, hogy Burgenlandban kezdettől fogva környezetvédelmi aggályokat hangoztattak a magyar nagyprojekttel szemben, Lázár János építésügyi miniszter ugyanakkor osztrák üzleti körök érdekeltségét sejtette a terv leállításának a követelése mögött.

Mindehhez hadd fűzzem hozzá röviden egészen friss személyes helyszíni benyomásaimat. A burgenlandi oldalon, például Rust városkánál nagyon szép harmóniát sikerült teremteni a természettel, érvényesítve a környezetbarát turizmus szempontjait. A vízpart mentén kiváló rekreációs helyek vannak, megalomán szállodakomplexumok nélkül is.

Eltiltották a 18 éven aluliakat az LMBT-tartalmakat is bemutató sajtófotó-kiállítástól

Végül röviden megemlítem, hogy a Reuters még a hétvégén külön tudósítást szentelt annak, hogy – idézem - a magyar kormány eltiltotta a 18 éven aluliakat a World Press Photo budapesti kiállításának a látogatásától, néhány fénykép LMBT-tartalmára hivatkozva. A hírügynökség felidézi, hogy Orbán Viktor keresztény-konzervatív ügyeket képviselő nacionalista kormánya 2021-ben tilalmassá nyilvánította a homoszexualitás bemutatását és úgymond hirdetését fiatalkorúak számára könyvekben, filmekben – és ezzel erős bírálatot váltott ki emberi jogi csoportok, valamint az Európai Unió részéről.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.