„Támogassa
A lényeg

Kósa Bayer műsorában izraeli magyarok esetleges idemenekülésén kezdett aggódni

30/10/2023 21:35

| Szerző: Klubrádió

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a Hír TV Bayer Show-jában vendégszerepelt; erről a 444 számolt be részletesen.

Kósa főként a déli határhelyzetről beszélt, Bayer azonban idővel az izraeli háborúra terelte a szót, és rákérdezett: hogyan érinti majd Magyarországot, ha a Hamász eléri, hogy Izraelből elmeneküljenek az emberek.

„Szerintem közvetlenül” – mondta Kósa – „ugyan nem tudom a számot, de biztos vagyok benne, hogy nem néhány tucat olyan ember él Izraelben, aki vagy eleve kettős, magyar-izraeli állampolgár, vagy ha beadja az állampolgársági kérelmét, azt automatikusan meg is fogja kapni a magyar felmenői miatt.”

Kósa elmagyarázta, hogy „a mi állampolgár-felfogásunk az olyan, hogy ha valaki tudja igazolni, hogy valamelyik felmenője, bezárólag a nagyszülőkig magyar volt, akkor automatikusan megilleti a magyar állampolgárság”. Szerinte Izrael esetében „durván 200 és 300 ezer” között van azok száma, akik „minden további nélkül megkaphatják a magyar állampolgárságot, ha ezt kérelmezik”.

Ez szerinte „felveti azt a kérdést, hogy milyen elemi érdeke Magyarországnak, hogy Izraelben stabilitás legyen”, mert ennek a 2-300 ezer embernek az érkezésével „egy újabb probléma szakad ránk”.

(Kiemelt kép: MTI/Veres Nándor)