„Klubrádió
A lényeg

"Semmi bántó nincs ezekben a képekben" – mondta a homofób törvény alapján korlátozott kiállításról a World Press Photo igazgatója

30/10/2023 17:17

| Szerző: Klubrádió

Az 1955 óta létező, független fotográfiai szervezet igazgatóját, Joumana El Zein Khouryt meglepte a budapesti World Press Photo-kiállítás korlátozása 18 éven aluliak számára. Ezt a szélsőjobbos Mi Hazánk kezdeményezése után lépte meg a miniszter.

„Meglepett a döntés, amelynek értelmében korlátozták a belépést a 2023-as, budapesti World Press Photo kiállításra” – mondta az 1955 óta létező, független fotográfiai szervezet igazgatója, Joumana El Zein Khoury a hvg.hu-nak. Ugyanis a szélsőjobboldali Mi Hazánk kezdeményezése alapján Csák János miniszter úgy döntött, 18 éves kor alatt tilos látogatni a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítást. A döntést a Fidesz-kormány (gyermekvédelminek nevezett) homofóbtörvényével indokolták, mivel a kiállítás egyik képsorozata LMBTQ-embereket is bemutat.

„Semmi explicit vagy bántó nincs ezekben a képekben. Ez a sorozat érzékeny és őszinte bemutatása annak, hogyan él egy idős, Fülöp-szigeteki LMBTQI+ közösség. Mindenkit arra bátorítanék, hogy a honlapunkon nézze végig a sorozatot, és vonja le a saját következtetéseit” – írta az igazgató.

Joumana El Zein Khoury hozzátette, a New York Times-nak fotózó Hannah Reyes Morales képein szereplő emberek életét „tárgyszerűen, mégis szenvedélyesen” mutatja be a fotósorozat, amelyről a világverseny zsűrije azt mondta: „Jól kivitelezett, gyönyörűen fényképezett sorozat, amely sikerrel állítja a középpontba egy közösség erejének és egymásba vetett bizalmának demonstrációját ahelyett, hogy a kétségbeesésben fürdőzne”.

A World Press Photo kommunikációs igazgatója, Andrew Davies a hvg.hu-nak mindezek mellett elmondta: nincs tisztában a magyar jogszabályi környezettel, és a szervezete nem is jogosult arra, hogy törvényeket kommentáljon, ugyanakkor jó kapcsolatot ápolnak a magyar partnerrel, a Nemzeti Múzeummal, és „megértjük, milyen nehéz helyzetben vannak”.

Az Egységes Diákfront aktivistái bekötött szemmel tiltakoztak vasárnap a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén a kiállítás korlátozása ellen. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége pedig tiltakozó nyilatkozatot adott ki Csák Jánosnak címezve, amiért szerintük a miniszter „első szóra bedőlt egy politikai hecckampánynak”, a kormány pedig „melegellenes kampányok eszközévé vált”.

A fotókat – többet is, mint amennyi a kiállításon látható – ide kattintva nézhetik végig.

(Kiemelt kép: Magyar Nemzeti Múzeum/Facebook)