„Támogassa
Reggeli gyors

A kormány az UNESCO szakértői előtt azt ígérte, egyeztet a civilekkel a Fertő tóról

10/10/2023 11:34

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Sem 4 csillagos szálloda, sem 26 apartman, sem műfüves focipálya nem épül a Fertő tó területén – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace szakértője. Hozzáttette, ígéretet kaptak a kormány és az UNESCO testülete részéről, hogy az új beruházás tervezésébe bevonják az érintett civileket, így a Greenpeace-t is.

2023. október 10. Reggeli gyors - részlet 23.10.10. Rodics Katalin
07:04
00:00

Régóta próbálnak kapcsolatba lépni az UNESCO-val magyarországi környezetvédők, hogy felhívják a figyelmet a Mészáros & Mészáros Kft. kivitelezésében megvalósítandó, jelenleg jegelt kormányzati Fertő tavi gigaberuházás környezetkárosító mivoltára. Az ENSZ világörökséget felügyelő szervezete, az UNESCO, illetve az annak tanácsadó szerveként működő ICOMOS (Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága) hétfőn Magyarországra látogatott, tehát a – formális emailezéseken túlmenő – lehetőség  adott lett volna. A civilek jelezték is részvételi szándékukat, ám az UNESCO a maga részéről nem adott lehetőséget a közvetlen tárgyalásra, a Greenpeace Magyarországot és a Fertő tó Barátai nevű informális csoportot, a protokolljukra hivatkozva a magyar kormányhoz irányították, a Fertő tó Barátai közlése szerint – írja a Mérce, hozzátéve, hogy mindössze öt percet kaptak a Fertő tó Barátai, hogy az UNESCO-nak elmondják, mi a gond a kormány gigaprojektjével.

"Éppen az ellenkezőjéről tudok beszámolni, ami tényleg jó hír" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Rodics Katalin. A Greenpeace szakértője szerint az UNESCO is komolyan veszi az aggályokat. Megjegyezte, bírósági döntés is született, amely újra visszavonatta a kormányhivatallal a beruházás engedélyét arra hivatkozva, hogy nem folyattak le megfelelő eljárást illetve az engedélyhez szükséges vízügyi szakhatósági jóváhagyást sem kérték ki. Nyáron az építési engedély is lejárt, az építkezés áll.

 
Fertő tó Fotó: Pixabay
 
 

Hozzátette, a közfelháborodás, a tiltakozások mindenképpen hozzájárultak ahhoz, hogy a káros beruházást leállítsák. Azzal kapcsolatban, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter – akinek tárcája a jogutódja az azóta megszűnt cégnek – többször is azt állította, hogy nem folytatják a beruházást, csak "egész kicsiben újratervezik".

A világörökségi, valamint a vizes területekről szóló Ramsari egyezmény és az UNESCO egy szakértői testülete megérkezett és meghallgatta a civilek közt a Greenpeace véleményét is az ügyben. Itt ígéretet kaptak a kormány és a testület részéről, hogy az új beruházás folyamatába bevonják az érintett civileket és Greenpeace-t is. Ezt nagy eredménynek nevezte Rodics.

"A betont maradéktalanul nem lehet eltávolítani a területről, de bízunk a nádasokban és a természetben, hogy újra életre kelti" – foglalta össze. "Sem 4 csillagos szálloda, sem 26 apartman, sem műfüves focipálya nem épül a Fertő tó területén."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rodics Katalinnal
2020.10.10., kedd 6:48
Riporter: Dési János