„Klubrádió
Reggeli gyors

Szijjártó az orosz állami sajtónak: Magyarország szívesen közvetítene az orosz-ukrán "válságban"

30/10/2023 08:10

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Ukrajna 2024-től leállítaná a területén áthaladó orosz gáztranzitot. Szijjártó Péter közvetítene az orosz-ukrán háborúban, amit az orosz állami sajtónak "válságként" emlegetett. A bolgár miniszterelnök szerint Szerbia és Magyarország azzal, hogy nem számolja fel az energiakapcsolatait Oroszországgal, segít a háború finanszírozásában. Trump szerint Magyarország határos Oroszországgal. Nemzetközi lapszemle.

2023. október 30. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2023.10.30.
05:38
00:00
Kijev leállítaná az Európába irányuló orosz gáztranzitot 2024 után, az év végével lejáró szerződéseket már nem kívánja meghosszabbítani a Naftogaz – emelte ki a számunkra is fontos információt az Ukrajna Új Hangja portál Olekszij Csernisovnak a Radio Szvobodanak (a Szabad Európa Rádió helyi kiadása) ukránul adott interjújából. Az ukrán állami olaj- és gázszolgáltató vállalat vezetője arról panaszkodott, hogy az oroszok nem fizetnek mindent a szerződéseknek megfelelően, amiből veszteségük keletkezik, azonban a meglévő szerződéseket nem akarja felbontani Ukrajna európai partnereivel, továbbra is megbízható üzlettárs akar maradni. A Gazprom a Luhanszki elosztóállomáson – ami jelenleg az oroszok által elfoglalt terület – nem fizet a Naftogaznak, ezért keresetet is indítottak az orosz cég ellen, követelve a szerződésben foglaltak teljesítését. Az Európai Unió országai már alig tartanak igényt az orosz gázra, kivéve Magyarországot és Szlovákiát, amelyek nem tettek jelentős erőfeszítéseket az orosz gázszállítás leállítására, miközben az EU bejelentette szándékát, hogy 2027-ig teljesen felszámolja az Oroszországból érkező gáz fogyasztását.

Orosz földgázexport
 
 A Reckrod gáztározó a közép-németországi Eiterfeldben 2022. július 14-én. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium bejelentése szerint az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fő útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás.
 
Fotó: MTI/AP/Michael Probst
 
 

Szijjártó Péter az orosz állami hírügynökségnek, a RIA Novosztyinak adott interjúban kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarország bármikor kész a Moszkva és Kijev közti közvetítőszerepre, amennyiben a kérdéses felek erre nyitottak lennének. De, tette hozzá a külgazdasági- és külügyminiszter, ehhez az kell, hogy ezt mindkét fél akarja, tehát nem Budapesttől függ. Hozzátette ehhez azt is Szijjártó, hogy néhány nappal a két ország között kialakult válság után – szó szerint idéztem a válság kifejezést, nem katonai műveletet és nem is háborút mondott – ő beszélt is az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval és Zelenszkij elnök kabinetvezetőjével, Andrej Jermakkal is. Ő már akkor világossá tette, hogy kész lenne a magyar kormány ilyen mediátori szerep betöltésére, biztosítva a tárgyaláshoz elengedhetetlen egyenlő garanciális feltételeket, és a teljesen biztonságos körülményeket is. Ez a felajánlás mind a mai napig aktuális.

Az orosz hírügynökség cikke azzal folytatódott, hogy Moszkva nemegyszer egyértelművé tette már, hogy nem zárkózik el a Kijevvel létrehozható párbeszédtől, az ukrán fél viszont igen, mind a mai napig. Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét is idézik, aki szerint Moszkvának továbbra sincsenek előfeltételei egy ilyen tárgyalás megkezdéséhez, de szemmel láthatóan Kijevnek és a Nyugatnak nincs szándékában békét kötni. Oroszországnak soha nem volt ellenére az Ukrajnával kialakult konfliktus békés rendezése, pedig ennek csak az lenne a feltétele, hogy a 2022 március utáni realitásokat és az ezzel kapcsolatos oroz követeléseket vegye figyelembe Kijev. A cikk e tekintetben nemcsak ellentmondásos, de még a feltételeket sem közli. Szijjártó pedig még külön kitért arra, felettébb aggasztónak tartja, hogy az Északi Áramlat vezetékének felrobbantását nem vizsgálták ki megfelelően, annak okát és elkövetőit nem találták meg, mintha ez nem állna érdekében az érintetteknek.

Újabb szivárgás az Északi Áramlat gázvezetékeken
 
 A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán.
 
Fotó:MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség
 

Az Ukrajna Új Hangja a bolgár kormányfőnek, Nikolay Denkovnak a Bloomberg számára adott interjújából pedig azt emeli ki, hogy se Magyarország, se Szerbia semmi jelét nem adja annak, hogy felszámolná az orosz energiakapcsolatait, amivel bizony Moszkva háborús gépezetét működtetik, Putyin katonai céljainak megvalósítását pénzelik. A múlt héten ugyanis nem kis vita kerekedett abból, hogy Bulgária jelentősen megemelte a tranzitdíjat a területén áthaladó orosz energiaszállítások elszámolásaiban. A bolgár miniszterelnök nem csinált titkot abból, hogy ezzel a Gazprom profitját akarja megcsapolni, ami nehezítené az Ukrajna elleni háború finanszírozását. Magyarország ezt az áremelést ellenséges gesztusnak nyilvánította, Szerbia pedig az európai ellátás leállítását célzó fenyegetésként értékelte. Denkov erre úgy reagált, elegendő idő állt mindkét ország számára az alternatív beszerzési források megtalálására. A cikk így zárul: Orbán Viktor Kínában találkozott az orosz diktátorral, először az oroszok inváziója óta.

Trump volt elnök vasárnap iowai kampányállomásán lelkes híveinek, nagy tömegeknek azt mondta, hogy „Magyarország Ukrajnával és Oroszországgal is határos. Orbán Viktor. Hallottak már Orbán Viktorról? Ő Magyarország vezetője” – számolt be Donald Trump földrajzi ismereteiről a New York-i Broadwayen székelő Mediaite portál.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.