„Támogassa
A lényeg

Vucic arra kérte Orbánt, hogy vétóval védje meg a szankcióktól

4/10/2023 18:38

| Szerző: Klubrádió

Öt nappal azt követően, hogy szerb fegyveresek megöltek egy koszovói rendőrt, majd elbarikádozták magukat egy ottani falu, Banjska kolostorában, Orbán Viktor találkozott Aleksandar Vucic szerb államfővel Belgrádban – írja a Nova szerbiai hírportál nyomán a hvg.hu.

A szerb lap értesülései szerint a találkozón Vucic nyíltan megkérte Orbánt, hogy vesse latba befolyását Szerbia érdekében, mivel az államfőnek tudomása volt arról, hogy az EU-n belül egyes tagállamok szankciókat sürgetnek Szerbiával szemben. Vucic egészen konkrétan azt szeretné, ha a magyar miniszterelnök megvétózná az esetlegesen elfogadandó büntető intézkedéseket. A Nova.rs forrásai szerint a magyar kormányfő erre azt válaszolta, hogy országa nem támogatja a szankciós politikát, így minden bizonnyal egy ilyen döntés ellen teszi le a voksát.

Múlt vasárnap 30 fegyveres keveredett harcba az ország északi részén egy kolostornál a koszovói rendőrséggel, a lövöldözésnek halálos áldozatai is voltak.

A történteket követően a koszovói kormány bemutatva a fegyveresek állítólagos felszerelését, megvádolta a szerb kormányt azok támogatásával. Hogy a fegyveresek akciója mögött politikai szándék húzódott meg, azt bizonyította a legnagyobb koszovói szerb párt vezetője, Milan Radoicic lemondása, aki elismerte, hogy ő szervezte meg a kolostornál akciózott fegyveres csoportot, ám azt Radoicic tagadta, hogy bárminemű támogatást is kapott volna Belgrádtól.

Május 29-én magyar és olasz KFOR-békefenntartókra támadtak rá szerb tüntetők üvegekkel, kövekkel, házi robbanószerkezetekkel, amelynek következtében két magyar katona is olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy amputálni kellett a lábát.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)