„Támogassa
A lényeg

Az izraeli hadsereg gázai műveletei "eszkalálódni fognak" az izraeli katonai szóvivő szerint

30/10/2023 12:47

| Szerző: Klubrádió

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint az izraeli erők "fokozatosan haladnak" Gázában a szárazföldi művelet részeként, és "közvetlen érintkezés" alakult ki a Hamász terroristáival – adta hírül a Sky News.

Úgy fogalmazott, az izraeli hadsereg műveletei "eszkalálódni fognak", és a csapatokat "magas készültségbe" helyezték az északi határ mentén. "Ez egy kiterjesztett szárazföldi művelet. A szárazföldi erők, harckocsik, gyalogsági erők, páncélos hadtestek a terroristák felé tartanak" – mondta.

Az izraeli bevonulás Gázába nem jó megoldás, még azok is, akik mellette érvelnek, azt mondják, hogy szükséges rossz – mondta Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a Klubrádió Reggeli gyors műsorában.

Kaiser hozzátette: Izraelen belül is egyre népesebb a tábora azoknak, akik nem akarják, hogy kiterjedt szárazföldi akciót hajtson végre a hadsereg Gázában.

2023. október 30. A lényeg (2023.10.30.) Kaiser Ferenc a Gázában fogva tartott izraelikeről
00:57
00:00

Egyáltalán nem áll szándékukban, és nem is tervezik, hogy csapatokat küldjenek Izraelbe vagy Gázába - jelentette ki Kamala Harris amerikai alelnök.

Mint mondta, az Egyesült Államok tanácsokkal, felszereléssel és diplomáciai támogatással látja el Izraelt. "Izraelnek minden kétséget kizáróan joga van megvédeni magát. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy ne keverjük össze a Hamászt és a palesztinokat" – fogalmazott." A palesztinok ugyanúgy megérdemlik a biztonságot, az önrendelkezést és a méltóságot, és nagyon világosan megmondtuk, hogy a háborús szabályokat be kell tartani, és humanitárius segélyt kell folyósítani" – hangoztatta. Hozzátette, az Egyesült Államok meg akarja akadályozni a konfliktus eszkalálódását, és Iránt is figyelmeztette, hogy ne keveredjen bele a háborúba.

Izraeli-palesztin konfliktus
 
Izraeli tüzérségi egység Gázai övezetbeli célpontokat támad a gázai-izraeli határon 2021. május 12-én.A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással a palesztinok és izraeli biztonsági erők az iszlám - Mekka és Medina után - harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. MTI/AP/Yonatan Sindel
Fotó: Yonatan Sindel
 

Éles bírálatokat kapott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miután egy mostanra törölt bejegyzésében azzal vádolt meg izraeli nemzetbiztonsági vezetőket, hogy nem figyelmeztették őt a Hamász közelgő támadására október 7-e előtt.

Netanjahu vasárnap reggel nemcsak törölte a posztot, hanem bocsánatot is kért az érintettektől, és kijelentette: "teljes mértékben támogatja" Izrael biztonsági vezetőit. A kormányfő ellen súlyos kritikák fogalmazódtak meg az elmúlt hetekben, miután az izraeli állami szervek, a rendőrség, katonaság, titkosszolgálatok nem jelezték előre a Hamász október 7-i támadásait, vagy ha esetleg jelezték is valahol, a kormányzati pozícióban lévők nem tettek megfelelő lépéseket a terrorakciók kivédésére.