„Klubrádió
Reggeli gyors

Lakner: Komolytalan, amit az ellenzék csinál hetekkel a választás előtt

11/02/2022 15:14

| Szerző: Klubrádió

Értékes heteket veszt az ellenzék azzal, hogy még mindig, a tavaszi választások előtt másfél hónappal is arról vitatkozik, kinek hány hely jusson a közös listán. Ugyancsak döntést kellene hozni végre az ellenzéki köztársaságielnök-jelölt személyéről, mert ez is lassan a körmükre ég, és félő, hogy a kiválasztás nyilvános jelöltkereső kasztinggá változik. Azért is kellene sietni, mert jelenleg az ellenzék van lépéshátrányban és így lépéskényszerben, nem a Fidesz – mondta Lakner Zoltán politológus.

2022. február 11. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Lakner Zoltán - 2022.02.11.
11:21
00:00

Nem gondolta volna, hogy a tavaly októberi ellenzéki előválasztás után négy hónap kell a Fidesz ellen induló pártoknak, hogy kilyukadjanak egy közös választási listáshoz, és még február második hetében, ötven nappal az országgyűlési választások előtt is erről vitatkoznak majd – mondta Lakner Zoltán politológus, a Jelen főszerkesztője. Szerinte értékes hetek telnek el a listás helyek körül zajló előcsatározásokkal, ezért fontos lenne, hogy az ellenzéki pártszövetség, az Egységben Magyarországért kijöjjön abból az időszakból, amikor legfőképpen a saját maga belső ügyeiről szóló üzenetekkel áll elő a választópolgárok számára. Főleg azért, mert hátrányban van a Fidesszel szemben, elemzők számításai szerint a választási rendszer kiegyensúlyozatlansága miatt az ellenzéki szövetségnek nagyjából 4 százalékkal többet kellene elérnie, mint a Fidesznek, hogy végül több képviselője legyen az új parlamentben. Ráadásul a kormányoldalnak hatalmas az anyagi előnye is.

Október 23. – Az ellenzéki pártok megemlékezése Budapeste
 
 Videofelvételről készített kép az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/MTVA
 

Ugyancsak döntést kellene hozni végre az ellenzéki köztársaságielnök-jelölt személyéről,, mert ez is lassan a körmükre ég – egyúttal elkerülni, hogy nyilvános jelöltkereső kasztinggá alakuljon át a kiválasztási folyamat. Eddig annyi történt, hogy Iványi Gábort lelkész államfőjelölése mellé állt a miniszterelnök-jelölt, ám közben jó néhány más név is kiszivárgott, maga Márki-Zay beszélt arról, hogy további öt név van forgalomban, majd kiderült, hogy a Jobbik összekülönbözött szövetségeseivel a jelölés körül. Ráadásul nem most derült ki, hogy tavasszal várhatóan köztársasági elnököt választ a parlament, az ellenzéki jelölt kiválasztására tehát megint csak több hónapja lett volna a pártszövetségnek – mondta Lakner Zoltán, aki szerint az ellenzéki államfőjelölés végső elkomolytalanítása zajlik.

A Budapest Pride megnyitója Budapesten
 
Lakner Zoltán
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 

Mindezt annak apropóján is jegyezte meg a politológus, hogy február 12-én, szombaton mond évértékelő, egyúttal választási kampánybeszédet Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök, akinek Lakner szerint ezúttal nem kell igazán semmi újat bedobnia. Javában zajlik a választások előtti, szokásosnak mondható pénzosztogatás, többek közt adókedvezményekkel és 13 havi nyugdíjjal, valamint a kormánypárt már jó ideje kijelölte az ellenzékből azokat, akiket bűnbakként akar ábrázolni a választók előtt. Szóval Orbánnak most a maga szempontjából az a feladata, hogy amit felépített, azt végigvigye, nem kell változtatnia a fideszes kampánynarratíván, legfeljebb akkor, ha élesebbé válna a választási verseny. Jelenleg azonban a közvéleménykutatási számok azt mutatják, a kormányoldal tavaly október óta, amióta lezárult az ellenzéki előválasztás, megerősítette pozícióit.

A kérdés inkább az, hogy az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség jelöltjének, Márki-Zay Péternek milyen újdonsággal kell előrukkolnia, ha majd évértékelőt vagy programismertetőt tart, és csökkenteni akarja a kormányoldal, valamint az ellenzék közti különbséget, és ismét egy tavalyihoz hasonló fej-fej melletti versenyhelyzetet, illetve ellenzéki előnyt akar kialakítani. Tehát most az ellenzék van lépéshátrányban és így lépéskényszerben is, nem a Fidesz.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Lakner Zoltánnal
2022. február 11., péntek 08.15
riporter: Pálinkás Szüts Róbert