„Klubrádió
Esti gyors

Kunhalmi: Márki-Zay nem egy érzéketlen fadarab

26/11/2021 19:56

| Szerző: Klubrádió/szg

Sokkal kevesebb változtatásra van szükség az ellenzéki programban Márki-Zay Péter váratlan győzelme miatt, mint amit gondolnának az emberek – mondta Kunhalmi Ágnes. Az MSZP társelnöke szerint Márki-Zay Péter „nem egy érzéketlen fadarab”, nem dogmatikus ember, bár jobboldali és liberális gazdaságpolitikát támogat, átérez és elfogad baloldali szempontokat is.

2021. november 26. Esti gyors / részlet, Kunhalmi Ágnes (21.11.26.)
08:22
00:00

Kunhalmi Ágnest, az MSZP társelnökét az Esti gyorsban arról kérdeztük, hogy „hová tűnt az ellenzék”, mert a Mércén született egy ilyen című publicisztika, és Donáth Anna, a Momentum elnöke is kritikát fogalmazott meg ezzel kapcsolatban. 

Kunhalmi azt mondta: rettentő sok munka van, de megérti azt, hogy a nagy sikerrel, több mint 800 ezer résztvevővel zárult előválasztás után euforikus hangulat alakult ki, és van egy űr 30-40 nappal később. Jelezte: egy hónappal ezelőtt még különböző pártcsoportok harcoltak a jelöltjeikért, és kell valamennyi megnyugvás, hogy lezáruljanak a konfliktusok és elfogadják a közös jelölteket. Például a baloldali szavazóknak a jobboldali, liberális gazdaságpolitikát hirdető és valló miniszterelnök-jelöltet.

Ehhez kapcsolódóan elmondta: sokkal kevesebb változtatásra van szükség a programban Márki-Zay győzelme miatt, mint amit gondolnának az emberek. Bár jobboldali, Márki-Zay Péter „nem egy érzéketlen fadarab”, nem dogmatikus ember. Hangsúlyozta, ennek a rendszernek a korrupció mellett a társadalmi igazságtalanság is óriási problémája, és biztos benne, hogy ezt a miniszterelnök-jelölt is érti, például a lakhatási válság kérdésében. A bérlakásépítési program neki is szívügye lett, és nem kellett sokat győzködni – tette hozzá. Kiemelten fontosnak tartják, mondta Kunhalmi, hogy ne legyen több biztosítós rendszer az egészségügyben, és emeljék vissza a tankötelezettség korhatárát 18 évre, ezekben Márki-Zay partner.

Szeretné, hogy karácsony előtt legyen kész az egységes, közös program, de addig is van még egy fontos kérdés, a lista. A lista alapjait is az ünnepek előtt szeretnék lerakni, ezen dolgoznak – tette hozzá az MSZP társelnöke. Aki említette azt is: már most több szavazóköri delegált van, mint 2018-ban, körülbelül 15 ezer ember, de 20 ezerre van szükség, biztatta a hallgatókat is, hogy aki érez elszántságot magában és bírja ezt a munkát, az jelentkezzen.

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2021. november 26., péntek 18:50
Műsorvezető: Selmeci János