„Klubrádió
Esti gyors

Márki-Zay: A határkerítés jó, a határőrség hiánya nem

18/11/2021 18:55

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Felülvizsgálja a letelepedési kötvények vásárlásával Magyarországon tartózkodók ügyét Márki-Zay Péter, ha kormányra kerül. Az ellenzéki miniszterelnökjelölt azt is hozzátette, hogy a rendőrségtől függetlenül működő határőrséget kell létesíteni. Ezt a feladatot, Lengyel Róbertre, a készülő ellenzéki választási program belügyi és rendészeti területéért felelős szakemberére bízza.

2021. november 18. Esti gyors - részlet 21.11.18. Márki-Zay Péter
14:30
00:00

Nem kérdéses, hogy meglehetősen kiürített kasszát ad át a Fidesz, amennyiben 2022-ben elveszíti a választást – véli Márki-Zay Péter. Az összellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint azokat az egyébként nagyon is indokolt ígéreteket is beváltják, mint a nyugdíjemelés, és a 13. havi nyugdíj, valamint a bizonyos szakmákban indokolt béremelés, a fiataloknak biztosított  adókedvezmény. Érdekes, hogy ezzel a választásokig kivárnak. Ezeket Márki-Zay szerint csak azért teszi meg a Fidesz, mert meglehetősen rosszul állnak.

A politikus a röszkei határzárnál tartott sajtótájékoztatójával kapcsolatban elmondta, hogy az ott elhelyezett plakáton szereplúő szám azokat a migránsokat mutatja, akiket a Fidesz engedett az országba. 55297 ember kapott a kormánytól letelepedési engedélyt 2019-ben, amikor a kormány még azt hangoztatta, hogy nem akar menekülteket.

Megjegyezte, amennyiben megnyeri a választást, az olyan hazájuk, vagy más szervezetek által körözött embereket, mint Zaid Naffa, vagy Nikola Gruevszki, haladéktalanul ki fogják adni, és felülvizsgálják a letelepedési kötvények ügyét is.

Hangsúlyozta, a migránsválsággal foglalkozni akar, Lengyel Róbert Siófok jelenlegi polgármestere látná el önálló határőrség létesítését. Lengyel, aki készülő ellenzéki választási program belügyi és rendészeti terület felelőse, a tájékoztatón kijelentette, az új kormánynak elsők között a magyar rendőrségben kell rendet tennie, anyagi forrásokat kell biztosítani a testületnek – írta meg a 24.hu. Szerinte el kell gondolkodni – a korábbi határőrség mintájára – elsősorban a schengeni határokon különleges rendészeti egységek fölállításáról.

A voksturizmusról a poltikus elmondta, hogy szerinte a törvénytervezet minden korábbinál nagyobb mértékű visszaélésekre tesz lehetőséget.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Márki-Zay Péterrel
2021.11.18., csütörtök 18:31
Riporter: Hardy Mihály