„Klubrádió
A lényeg

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék a voksturizmus miatt

18/11/2021 12:35

| Szerző: Klubrádió

Az Alkotmánybírósághoz és a Nemzeti Választási Irodához fordul az ellenzék a voksturizmus legalizálása miatt. A törvényt csütörtökön fogadta el a fideszes többségű parlament, és eszerint már semmi akadálya sem lesz annak, hogy valaki akár egy lakatlan romba is annyi embert jelentsen be, amennyit csak akar. Amint arról a héten a Klubrádióban Döbrentey Dániel jogvédő is beszélt, ez a kormánypártoknak kedvező döntés, ami a fiktív lakcímek létesítését törvényessé tette, elősegítheti a választási csalásokat, azaz olyan emberek részvételét a választáson, akiknek a lakcímen kívül semmilyen kötődésük nincs az adott választókörzethez.

Az ellenzék hat pártja, és Márki-Zay Péter azt kérik az Ab-től, hogy semmisítse meg a törvényt, a választási bizottságtól pedig azt követelik, hogy naponta adjanak tájékoztatást, hogy egy-egy településen és egy-egy országgyűlési egyéni választókerületben hány választásra jogosult polgárnak van lakcíme. Mindez a pártok szerint azért fontos, hogy bárki számára folyamatosan nyomon követhető legyen: a természetes demográfiai és népességmozgási folyamatokból adódó mértéket meghaladóan, választási csalásra utalóan változik-e a választások előtt egy-egy település vagy választókerület választásra jogosult polgárainak a száma.

EP-választás - Szavazás Budapesten
 
EP-választás 2019
 
Választók a szavazófülkékben az európai parlamenti (EP) választáson a XI. kerületi Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában kialakított 56-os szavazókörben 2019. május 26-án.
Fotó: Mohai Balázs / MTI
 

 

Az ellenzéki pártok közös közleménye szerint most az a veszély, "hogy a 2022. évi országgyűlési választáson tömegessé válik az a 2018-ban már megtapasztalt jelenség, miszerint egy-egy romos ingatlanba tucatszám jelentenek be ténylegesen nem Magyarországon élő magyar állampolgárokat”. Másrészt annak is megnyitja az utat, hogy a jövő évi választást megelőzően országon belül a „billegő”, kétesélyes egyéni választókerületekbe jelentkezzenek át Magyarországon élő választópolgárok.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint „a törvénymódosításnak a választójoghoz semmi köze, a választási jogszabályok nem módosultak. Magyarországon ma közel kétmillió ember nem az állandó lakcíme szerinti lakhelyen él, mert például lakást bérel vagy a szüleihez van bejelentve. Őket mentesíti a törvény a büntetés alól”. (Via Telex)