„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay: Szükség esetén fel kell venni a versenyt a Fidesz legaljasabb eszközeivel is

17/11/2021 16:28

| Szerző: Klubrádió

„Nyilvánvaló, hogy szervezett választási csalásra készül a Fidesz, ez nem az első hasonló alkalom” – mondta az ATV Híradójának Márki-Zay Péter a fiktív lakcím létesítését legalizáló, frissen elfogadott törvénymódosításra reagálva. Az ellenzéki előválasztás győztese szerint az ellenzéknek figyelemmel kell követnie, a Fidesz hova telepít át nagy számban szavazókat, és szükséges esetben akár fel kell venni a versenyt a Fidesz legaljasabb eszközeivel is.

A módosítás megváltoztatja a lakóhely fogalmát: a jövőben nem kell ténylegesen ezen a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít. Erre a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet munkatársa, Döbrentey Dániel a Klubrádióban azt mondta: az utolsó akadályt is eltüntették a voksturizmus útjából.

Márki-Zay az ATV-nek azt mondta: „Egy évvel ezelőtt lehetővé tették a szavazólap lefényképezését, aminek nem lehetett más célja, mint hogy a közmunkásokat, állami dolgozókat bele tudják zsarolni vele, hogy azt bemutatva megtarthassák az állukat”.

„Most a voksturizmus ugyanez, nyilvánvalóan arra készülnek, hogy a billegő körzetekbe költöztessenek szavazókat” – fogalmazott a hódmezővásárhelyi polgármester.

„Mivel a jogszabállyal kihúzták a büntethetőséget a törvényből, az a kérdés, hogy arra akarják-e rákényszeríteni az az ellenzéket is, hogy a szavazók nagy számú átköltöztetésével próbáljon versenyezni a fideszes szervezett csalással.”

Márki-Zay szerint ez tűrhetetlen, tiltakozni kell, az ellenzéknek pedig figyelemmel kell követnie, a Fidesz hova telepít át nagy számban szavazókat, és szükséges esetben akár fel kell venni a versenyt a Fidesz legaljasabb eszközeivel is.