„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay kiadná a horvátoknak a Mol-vezért

24/11/2021 09:30

| Szerző: Klubrádió

Kiadná a horvát hatóságoknak a távollétében vesztegetéssel elítélt Hernádi Zsoltot Márki-Zay Péter, ha megválasztják. Hódmezővásárhely polgármestere szerint az Interpol által is körözött Hernádit nem lenne szabad támogatnia egyik kormánynak sem.

Céljairól, politikai nézeteiről beszélt a Balkaninsight.comnak adott interjújában Márki-Zay Péter. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, több olyan elképzelését is megosztotta a portállal (szakértől bevonása, korrupcióellenesség), amelyekről korábban részletesen beszélt.

A 24.hu összefoglalójában egy új részletre is fehívta a figyelmet. Mint ismert, Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját megvesztegetéssel távollétében két év börtönbüntetésre ítélte a horvát bíróság. Az üzletember Ivo Sanadert volt horvát kormányfőt vesztegette meg 10 millió euró értékben, így szerezve irányítói jogot a horvát INA olajipari cég felett. Hernádira az Interpol is adott ki körözést.

Márki-Zay azt mondta az angol nyelvű portálnak, hogy egy nemzetközi körözés valami olyan, amit minden egyes kormánynak tiszteletben kellene tartania. Hozzátette: Magyarországnak nem lenne szabad támogatnia valakit, akivel szemben ilyen bűncselekmények gyanúja merül fel.

Arra a kérdésre, hogy támogatná-e Hernádi kiadatását, Márki-Zay egyértelműen kijelenti: "Igen. Minden esetben együtt fogunk működni a horvát hatóságokkal a bűncselekmények kivizsgálásában."

Kenőpénz elfogadása miatt hat év börtönbüntetést kapott Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök a Mol–INA ügyben, Hernádi Zsolt Mol-vezért pedig két év börtönre ítélte a bíróság. A legfelsőbb bíróság kiemelte, hogy Ivo Sanader büntetésénél enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy idős, valamint egészségügyi állapota sem kielégítő, viszont súlyosbító körülmény, hogy miniszterelnökként korrupt bűncselekményt követett el.

Horvátországban először 2013-ban emeltek vádat Hernádi Zsolt ellen, mert szerintük a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euróval vesztegette meg Ivo Sanadert. Mind a Mol, mind pedig Hernádi visszautasította a vádakat, akkor kiemelve, hogy soha nem korrumpáltak politikusokat az INA megszerzéséért.

A horvát legfelsőbb bíróság viszont ennek az ellenkezőjét állapította meg. A pénz átutalásáról fiktív szerződések megkötésével állapodhattak meg a felek, azonban ebből csak ötmillió eurót fizetett ki Hernádi, azt is csak 2009-ben. Sanadertől ezt a vagyont a hatóságok elkobozták, ráadásul a vagyont kezelő cég be tulajdonosa be is ismerte a bíróságon, hogy a Moltól került hozzájuk az összeg.

A Mol következetesen tagad minden vádat, "gazdaságilag motivált érdekekre" hivatkozva.

 

Márki-Zay Péter  Fotó: Facebook