„Hírek
A lényeg

Döntött a horvát legfelsőbb bíróság: Jár a két év börtön a MOL-vezérnek

25/10/2021 15:54

| Szerző: Klubrádió

Elutasította a horvát legfelsőbb bíróság a fellebbezést, és helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, melynek értelmében Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök a Mol–INA ügyben hat, Hernádi Zsolt Mol-vezért pedig két év börtönt kapott kenőpénz elfogadásáért és vesztegetésért. Frissítés: A Mol szerint jogsértések voltak az ügy tárgyalása során. A cég közleményében gazdasági érdekek által motivált, tisztességtelen eljárást emleget.

Kenőpénz elfogadása miatt hat év börtönbüntetést kapott Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök a Mol–INA ügyben, Hernádi Zsolt Mol-vezért pedig két év börtönre ítélte a bíróság – írja a horvát Jutarnji list cikke alapján a hvg.hu. A legfelsőbb bíróság kiemelte, hogy Ivo Sanader büntetésénél enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy idős, valamint egészségügyi állapota sem kielégítő, viszont súlyosbító körülmény, hogy miniszterelnökként korrupt bűncselekményt követett el.

Horvátországban először 2013-ban emeltek vádat Hernádi Zsolt ellen, mert szerintük a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euróval vesztegette meg Ivo Sanadert. Mind a Mol, mind pedig Hernádi visszautasította a vádakat, akkor kiemelve, hogy soha nem korrumpáltak politikusokat az INA megszerzéséért.

A horvát legfelsőbb bíróság viszont ennek az ellenkezőjét állapította meg. A pénz átutalásáról fiktív szerződések megkötésével állapodhattak meg a felek, azonban ebből csak ötmillió eurót fizetett ki Hernádi, azt is csak 2009-ben. Sanadertől ezt a vagyont a hatóságok elkobozták, ráadásul a vagyont kezelő cég be tulajdonosa be is ismerte a bíróságon, hogy a Moltól került hozzájuk az összeg.

Hernádi Zsolt
 
Hernádi Zsolt
 

Szerintük Sanader és Hernádi megegyezett abban, hogy az INA az említett pénz fejében kerül a Mol tulajdonába annak ellenére is, hogy az INA horvát állami tulajdonban volt. A bíróság hozzátette, hogy Hernádi és Sanader abban is megállapodott, hogy leválasztják az INA-ról a veszteséges gázolaj üzletágat, ezt teljes egészében Horvátország kezeli. Minderről a bíróság szerint maga Sanader – helyzetével és hatáskörével visszaélve – gondoskodott.

A magyar Központi Nyomozó Főügyészség nemzetközi kapcsolatban kötelességszegésre irányuló vesztegetés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el 2011 júliusában. A főügyészség megállapította, hogy a Mol érdekében és vezetői részéről bűncselekmény nem valósult meg, ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.

Frissítés: a cég szerint jogsértések voltak a Mol–INA-ügy tárgyalása során.

Cikkünk megjelenése után Mol közleményben „gazdasági érdekek által motivált tisztességtelen eljárásnak” titulálta az egész tárgyalást, „amelyben 2015-ben a horvát alkotmánybíróság már kimondta, hogy a volt miniszterelnököt súlyos jogsértések árán ítélték el”. „Mivel jelen eljárásban a tisztességes eljárás feltételeinek a minimumát sem teljesítve még súlyosabb és nyilvánvalóbb jogsértések történtek, meggyőződésünk, hogy ez az ítélet sem fogja kiállni az alkotmánybírósági kontrollt” – tették hozzá.