„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lakner Gattyánról: Korai még politikusként elemeznünk

24/11/2021 20:56

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Csak az új vállalkozásának csinál reklámot, vagy valóban politikai pályára készül Gattyán György, az egyik leggazdagabb magyar? Pár éve még az adóhatóság elől külföldre menekítette vállalkozását, de most bejelentette, hogy pártot alapít, és mind a 106 egyéni választókerületben saját jelölteket indít a jövő évi választásokon. Miért lesz egy üzletemberből politikus, és hányféleképpen lehet körül írni, hogy miből szerezte a vagyonát? - mindez kiderül a Megbeszéljükből, amelyben Bolgár György Lakner Zoltánnal beszélgetett.

2021. november 24. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Lakner Zoltán - 2021.11.24.
12:53
00:00

Gattyán György, Magyarország egyik leggazdagabb embere mostanáig távol tartotta magát a politikától, de most azzal állt elő, hogy pártot akar csinálni, és az összes egyéniben saját jelöltekkel indulna a választásokon. Lakner Zoltán politológus, a Jelen főszerkesztője bár nem számított Gattyán indulására, de szerinte a milliárdos "sötét lónak" számít a közéletben. Szerinte egy olyan személyiség, akinél felmerülhet, hogy egyszer csak úgy dönt, hogy részt vesz a közéletben. Gattyán egy évtizede komoly küzdelmeket folytatott az adóhatósággal, és "ellentmondásos vállalkozását, annak az imídzsét ellensúlyozandó, látható volt a jótékonykodása. Nem egy teljesen rejtőzködő karakterről beszélünk" - mondta.

Koronavírus - Hatvan teqballasztalt kaptak adományként gyerme
 
Koronavírus - Hatvan teqballasztalt kaptak adományként gyerme
 
Székesfehérvár, 2020. május 7. Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa ajándékokat oszt a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban tartott adományátadáson 2020. május 7-én. Hatvan teqballasztalt kaptak adományként magyarországi gyermekotthonok a Docler cégcsoport felajánlásaként. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

Innen is nagy ugrás, ha pártot tudna alapítani, véli Lakner, aki szerint bár Gattyánnak van egy mozgalma, de a mozgalmak attól mozgalmak, hogy aktivistái vannak, látható munkát végeznek, de ő még nem találkozott vele.

Általában Lakner szerint az, hogy egy üzletember nemcsak szponzorként, vagy valamilyen médiavállalkozás tulajdonosaként befolyásolja a közéletet, hanem ténylegesen beszáll a politikai életbe, nem különleges: Trump, Andrej Babišt és Berlusconit lehet említeni. "Ez a típusú politikus létezik". Ez amúgy is egy olyan ősz, amikor olyan jelenségek tűnnek fel Magyarországon, amik máshol már régóta vannak, mondta erről Lakner, és felhozta Márki-Zay Pétert, akit antikorrupciós populistaként is szokták leírni: "ez egy létező politikus típus, ahogy az üzletember politikus is". Ettől függetlenül Lakner kicsit még korainak tartja, hogy "Gattyán Györgyöt rögtön politikusként elemezzük. Maradjunk annyiban, mintha ezt célozná meg", de az eddig nyilatkozataiból számára nem vált világossá, hogy mit is akar csinálni.

A továbbiakban, ha szeretné meghallgatni, hogy Bolgár György műsorvezető hányféleképpen igyekezett kikerülni, hogy kimondja Gattyán vállalkozásának jellegét, továbbá hogy Gattyánnak milyen egyéb szándékai is lehetnek a váratlan bejelentésével, kattintson a lejátszóra, és az egész beszélgetést meghallgathatja.