„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: Isten áldását kérem Márki-Zayra, amit neki ki kell bírnia

18/11/2021 10:50

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Karácsony Gergely főpolgármester interjút adott a Szemlélek nevű vallásos portálnak. A legizgalmasabb mondataiból idézünk:

Hogy miért emlegeti egyre többet az erkölcsöt: Tele van az életünk olyan erkölcsi kérdésekkel, amik nem biztos, hogy látszanak a napi politikai csetepaték tükrében, de végső soron ezekről szól az életünk.

A családról: A család mint érték politikai termékké vált az elmúlt időszakban, éppen ezért egy kicsit szemérmesebben beszélek erről, de valóban nagyon fontos számomra.

A pápáról: Mivel debreceni diákként nagyon sok református barátom volt, aztán a Károli Gáspár Református Egyetemre kerültem be, protestánsnak tartom magamat. Viszont nyitott ember vagyok, és azt gondolom, hogy Ferenc pápa ma a világ talán legprogresszívebben gondolkodó embere, noha ez furcsának tűnhet első hallásra.

Önkormányzat 2019 - Átadás-átvétel a Főpolgármesteri Hiv
 
Karácsony Gergely, kerékpár
 
Budapest, 2019. október 17. Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester érkezik kerékpárral hivatalának átadás-átvételére 2019. október 17-én. MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

 

A dugókról: Nem szeretnék visszafelé mutogatni, de a teljes kép szempontjából fontos tudni, hogy ez egy nagyon régóta előkészített beruházás, visszük tovább – egyébként ugyanazzal a menedzsmenttel és szakembergárdával, akik már Tarlós István idején is ezen a területen dolgoztak. Ha nem én nyertem volna a főpolgármesteri választást, nagyjából ugyanez lenne a helyzet.

Nyilván nem szeretném, hogy nálunk összeverekedjenek egymással a bringások és az autósok, nem ezért mondom, de az, hogy Budapestnek van egy óriási autóforgalma, ami nagyobb részben abból származik, hogy a főváros és az agglomeráció között nincsen jól kiépített közösségi közlekedés, emellett jogos igényük van az embereknek arra, hogy ne fulladjanak meg a saját lakóhelyükön, ez egy olyan konfliktus, amit nem lehet szőnyeg alá söpörni.

A migrációról: szerintem 20 év múlva is csak kis mértékben lesznek jelen a magyar főváros lakosságában azok, akik a miénktől nagyon eltérő kultúrát képviselnek. (...) Nem érzem azt, hogy Budapesten vagy Magyarországon olyan migrációs nyomás lenne, amitől meg kéne ijednünk.

Hogy nem ő lett a miniszterelnök-jelölt: Nyilván továbbra is kapom az ívet, de amit Magyarországon egy ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek ki kell bírnia, azzal szerintem Nobel-békedíjra kandidálja magát az illető. A magam részéről a jó Isten áldását kérem Márki-Zay Péterre, mert amit neki ki kell bírnia… Örülök, hogy nem én vagyok az, akinek el kell viselnie ezt a terhet.