„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kunhalmi: Egyáltalán nem dicsértem Orbán háborús politikáját

22/03/2022 20:54

| Szerző: Klubrádió/szg

Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, kizárólag az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókról beszélt, semmi olyat nem mondott, ami talán az Indexen jelent meg először, hogy Orbán háborús politikáját általában dicsérte. Se az elejét, se a végét nem mutatta a bécsi Fidelitas rövid videója az MSZP-társelnök által elmondottaknak, például amikor arról beszélt, hogy mennyire hazudik Orbán, amikor az ellenzéket háborúpártinak nevezi. A miniszterelnök Kunhalmi szerint hintapolitikát folytat, itthon azt mondja, hogy nem fogadja el a szankciókat, kint mégis elfogadja őket és „ácsingózik a pénzért”. 

2024. április 19.
00:00
00:00

A kormánypárti sajtó lelkesen számolt be arról hétfőn, hogy Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök jól kezelte a háborút és nehéz helyzetben van az ellenzék. A bécsi Fidelitas-szervezet által kitett videó előbb a (Direkt36 szerint Mészáros Lőrinc által is támogatott) Indexhez, majd több, főleg kormányoldali portálhoz jutott el.

A Megbeszéljük adásában megkérdeztük, hogy ezt dicséretnek szánta-e Kunhalmi Ágnes, amire visszakérdezett: „hogy lenne ez dicséret?” Hangsúlyozta, kizárólag az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókról beszélt, semmi olyat nem mondott, ami talán az Indexen jelent meg először, hogy Orbán háborús politikáját általában dicsérte. „Hogy is mondhatnék mást, mint eddig, miért változna meg a véleményem?” – tette fel az újabb kérdést. Az tény – mondta –, hogy Orbán Viktor váltott, mert korábban nem igazán akarta támogatni a szankciókat, mégis elfogadta őket. Az ellenzék is ezt tette volna, hiszen ilyenkor az európai uniós közösség érdekeinek megfelelően kell cselekedni. Se az elejét, se a végét nem mutatta ez a videó az általa elmondottaknak, például amikor arról beszélt, hogy mennyire hazudik Orbán arról, hogy ők háborúpártiak lennének.

A miniszterelnök Kunhalmi szerint hintapolitikát folytat, itthon azt mondja, hogy nem fogadja el a szankciókat, kint meg mégis elfogadja őket és „ácsingózik a pénzért”. Persze vonakodva fogadta el a büntetőintézkedéseket és először nem is akarta elismerni, hogy Oroszország agresszor, de ezeket – jegyezte meg az országgyűlési képviselő – Bécsben is elmondta. Ami megjelent, az csak egy kiragadott rész, és kizárólag az Oroszország elleni szankciókról szól – ismételte meg.

Hozzátette: gyakorlatilag az Index narratíváját vette át a média nagy része, de elég egy cím ahhoz, hogy már magyarázkodnia kelljen valakinek.

Mit kell tennie még az ellenzéknek?

Már két hét sincs a választásig, nagyon fókuszáltan kell kommunikálni, és világossá kell tenni, hogy nem Orbán Viktor Magyarország békéjének garanciája, hanem a NATO. Népszavazáson csatlakoztunk a szervezethez, amely biztosítja az ország békéjét és biztonságát – jelentette ki.

Közölte: a magyar emberek megélhetését az ukrajnai háború gazdasági nehézségektől az ellenzék „szuper” programja tudja megvédeni, ennek elemeit kell hangsúlyozni a választásig hátralévő időben. Kiemelte a nyugdíj- és béremelést, az álláskeresési járadék időtartamának növelését, a dupla családi pótlékot és a minimálbér adómentessé tételét. Azt már tudjuk, hogy „Orbán Putyin haverja”, és azt is, hogy az ellenzék nem Kelet, hanem Nyugat felé fordul. Hozzátette: ahogy a háborúpártisággal, a programjukkal kapcsolatban is hazudik Orbán. A rezsicsökkentés marad és jön a panelprogram és a Kádár is, erre az EU ad pénzt, de csak akkor, ha váltás van – vélekedett.

Az előzmény

A 28 másodperces, megvágott videóban, amely Kunhalmi szerint félrevezető, az alábbi mondatok hangzottak el: „...de Orbán jól váltott ebben az éles helyzetben; akkor, amikor kellett, elfogadta a szankciókat, és bizony úgy kezdett el kommunikálni és cselekedni, ahogy egy NATO tagállamtól és egy európai uniós országtól azt elvárják. Ezért van többek között döntően nehéz helyzetben a magyar ellenzék, mert ha megkérdezed tőlem, hogy mi mit csináltunk volna ebben a kritikus helyzetben: ugyanezeket.” 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: 

Megbeszéljük...
2022. március 22., kedd 17:15
Műsorvezető: Bolgár György