„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay pert nyert a köztévével szemben

21/03/2022 15:04

| Szerző: Klubrádió

A közszolgálati televízió M1 Híradója sajtópert bukott hétfőn Márki-Zay Péterrel, az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltjével szemben. Ugyanis a hódmezővásárhelyi polgármester nem mondta, hogy leépítené a szülészeti ellátást, a Híradó nem tudta igazolni, hogy ilyen mondat elhangzott volna tőle.

A Híradó a Fővárosi Törvényszéken nem tudta igazolni, hogy Márki-Zay Péter szájából valóban elhangzott az a kormánypropagandában azóta sokszor hivatkozott mondat, hogy „Igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében”. A tárgyaláson kiderült, hogy a Híradóban hivatkozott kiszombori lakossági fórumon ezzel szöges ellentétben álló kijelentések hangzottak el.

Az elsőfokú ítélet szerint a köztévének helyre kell igazítania: valótlanul híresztelte Márki-Zayról, hogy tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat.

A Híradó januárban az Origo „Márki-Zay Péter leépítené az egészségügyi ellátórendszert” címmel megjelent cikke alapján írt az ellenzéki politikusról. Az Origo elleni helyreigazítási pert elhalasztotta a bíróság.

Viszont Litresits András, Márki-Zay jogi képviselőjének tájékoztatása szerint hétfőn a 888.hu és kiadója, a Médiaworks ellen is pert nyertek. A lap képviselője a szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg a tárgyaláson, a bíróság így távollétében kötelezte a Híradóhoz hasonló szövegű helyreigazításra.

(Forrás: 24.hu, kiemelt kép: MTVA Fotó/Zih Zsolt)