„Klubrádió
A lényeg

Kiszivárgott hangfelvétel: arról beszél az új főszerkesztő, hogy Mészáros Lőrinctől kapta a pénzt az Index

18/03/2022 21:48

| Szerző: Klubrádió

Az Index történetéről, kormányzati befolyásolás alá kerüléséről írt tényfeltáró cikket a Direkt36, benne hangfelvételekkel. Az egyiken az új főszerkesztő azt mondja, "Egyetlen ember volt Magyarországon az elmúlt hét hónapban, aki az Indexbe pénzt tudott adni, vagy pénzt adott. Azt Mészáros Lőrincnek hívják". Egy másikon pedig a portál szinte teljes szerkesztőségének távozása előtt tanácsadóként, kiszervezési tervvel érkező Gerényi Gábor beszél Rogán Antal propagandaminiszter szerepéről az ügyben. Az Index büntetőfeljelentést tett a főszerkesztőről kiszivárgott felvétel miatt.

Az Index ostromának színfalak mögötti története címmel közölt tényfeltáró cikket a Direkt36 az Index 2020-as átalakításáról, az ahhoz vezető útról, és a lecserélődött, mostani szerkesztőség belső ügyeiről, politikai kapcsolatairól. A cikkhez több mint 50 emberrel interjúzott a Direkt36.

Az oknyomozó portál által közölt egyik felvétel 2021 tavaszán készült, és az hallható rajta, amint Fekete-Szalóky Zoltán jelenlegi főszerkesztő beszél arról, hogy a szerinte nehéz piaci helyzetben lévő Indexnek pénzügyi segítséget nyújtott Mészáros Lőrinc kormányközeli milliárdos.

„Egyetlen ember volt Magyarországon az elmúlt hét hónapban, aki az Indexbe pénzt tudott adni, vagy pénzt adott. Azt Mészáros Lőrincnek hívják” – jelentette ki a főszerkesztő, aki a pénzügyi tranzakcióról részleteket nem árult el, de egy ponton a „kölcsön” szóval utalt az Orbán Viktorral baráti kapcsolatot ápoló milliárdostól érkező pénzre.

Fekete-Szalóky figyelmeztetett egy újságírót, hogy emiatt körültekintően kell eljárni a Mészárosról szóló hírekkel. „Ha mi minden alkalommal belemászunk Mészáros Lőrincbe és Várkonyi Andreába, akkor nem lesz, aki pénzt ad bele. Ennyi volt a történet” – mondta. A kormánypártot esetleg negatívan érintő hírek elhelyezésénél érvényesülő speciális szempontokat is szóba hozta.

„Nyugodtan írjunk meg minden fideszezést, szájerezést, legfeljebb ne húzzuk fel hármasra, hanem toljuk ki ötösre” – mondta, utalva arra, hogy az „ötös” kategóriájú hírek a címlap alsó részén, kevésbé szembetűnő helyen találhatók.

A kormánypárti befolyásról szóló hangfelvételt ITT hallgathatják meg. Az Index nem reagált a Direkt36 kérdéseire, de tiltakozott a felvétel közzététele ellen, és büntetőfeljelentést tett miatta.

A cikkben egy másik felvételt is bemutatnak, amely még 2020 nyarán készült. Akkor az Indexben nagyon feszült volt a helyzet, már megjelent a háttérben Vaszily Miklós kormányközeli médiavezér, a TV2 vezetője, az MTVA korábbi topmenedzsere, akinek irányítása alatt politikai nyomás alá került az Origo. 2020 júniusában az Azonnali társtulajdonosa, a korábbi indexes Gerényi Gábor (és a Superman becenéven ismert Erdélyi Zsolt) tanácsadóként tűnt fel az Indexnél. Előbbitől származott egy terv, amelynek lényege az volt, hogy az Index szerkesztősége csak szűkebb címlapszerkesztői csapatból álljon, a tartalmat pedig külső beszállítók adják.

A Direkt36 birtokába került másik hangfelvételből az derül ki, hogy Gerényi nyíltan beszélt arról, hogy politikai szempontok is állnak az Index átalakításáról szóló tervek mögött. Gerényi Dull Szabolcs akkori (nem sokkal később leváltott) főszerkesztővel folytatott beszélgetésén visszatérően emlegette azt, hogy az Index újságírói teljesítménye gyenge, és a találkozót is azzal indította, hogy az a „percepció” alakult ki, hogy „munkamódszer-hiányosságok” vannak a hírportálnál. Itt még nem említett konkrét politikai szereplőket, de amikor Dull visszakérdezett, hogy mégis kinek a percepciójáról van szó, hiszen a Fideszen belül is különböző nézetek vannak, akkor Gerényi válasza az volt, hogy „a legesleg központnak”.

Amikor Dull rákérdezett arra, hogy miért annyira sürgős a kiszervezési terv végrehajtása, hogy már egy hónapon belül el kell kezdeni megvalósítani, akkor arra Gerényi azt mondta: „Ez a része politika. Kurva nagy a türelmetlenség, mert nagyon-nagyon sok rossz fát tett az Index a tűzre.”

A főszerkesztő később a kiszervezésre visszatérve konkrétan rákérdezett arra is, hogy Rogán Antal kabinetminiszternek „az miért jó, ha az Index nyolc cégben van”, vagyis miért áll érdekében ez az átalakítás. Gerényi erre ezt válaszolta: „A Rogánnak nem az jó. A Rogánnak az a jó, hogy én elmondtam, hogy az a szerkezeti váltás, ami nekem már készen volt tíz évvel ezelőtt, az az Index minőségére garancia lesz. És ő elfogadta.”

Dull Szabolcs megkérdezte, hogy mi lesz, ha nem hajtják végre a kiszervezési tervet, mire Gerényi közölte, hogy szerinte végre fogja hajtani a cég, de „ha nem, akkor nem lesz”. (Gerényinek több kérdést is feltett a Direkt36 például arról, hogy mit értett „legesleg központ” alatt, és hogy honnan tudta, hogy Rogánnak mik voltak az érdekei, de ezekre nem adott érdemi válaszokat. Rogán sem reagált a portál kérdéseire.)

Visszatérve a jelenbe, de maradva a miniszternél: a Direkt36 azt is írja, egy Rogán stábjával kapcsolatban álló forrás szerint az úgynevezett Városháza-ügynél (ahol arról volt szó, hogy Karácsony Gergely főpolgármestersége alatt állítólag el akarták adni a Városháza épületét) tudatosan választották az ügy elindítására az Indexet, mert annak még van annyi hitele, hogy alkalmas legyen erre. „Ha az Origón jelenik meg, akkor annak más hatása lett volna” – magyarázta a forrás. Ez lehetett a hatalmon lévők célja az Indexszel. Ahogy Gerényi Gábor megfogalmazta Dull Szabolcsnak még 2020 nyarán, az Index átalakításának politikai hátteréről szóló kiszivárgott beszélgetésben: „Senkinek nem kell itt még egy Origo, senkinek nem kell itt még egy 888. Semmi ilyesmi nem kell.”