„Klubrádió
Reggeli gyors

Kunetz Zsombor: Számháborúznak az oltással

5/02/2021 13:30

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Végre van egy épkézláb oltási terv, amit végre is lehetne hajtani. A kérdés az, hogy milyen áron, és van-e elég szakember az egészségügy romjai alatt a végrehajtáshoz.

2021. február 05. Reggeli gyors - részlet 21.02.05. Kunetz Zsombor
10:05
00:00

Orbán Viktor konkrét számokkal állt elő, arról beszélt, hogy március elejére egymillió fölött lehet a beoltott emberek száma, áprilisra már kétmillió fölött. Ezzel párhuzamosan az Országos Kórházi Főigazgatóság levelet küldött a kórházak vezetőinek, amelyben vázolja a tervezett menetrendet. Ezt tette közzé Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő.

Ő úgy véli, hogy pozitív a tény: végre van egy terv. Az „operett-törzs” egy éve képtelen volt ilyennel előállni, és ez sem ott készült. A terv végrehajtható, de nem mindegy, hogy mi az ára, honnan kell erőforrásokat elvonni, meddig lesznek korlátozva a kórházak, hányan maradnak ellátatlanul és lesznek „másodlagos áldozati” a járványnak.

Közben pedig számháború folyik a lehetőségekről. A terv lényege, hogy két szakaszra bontja a vakcináció folyamatát. Az egyik az ütemezett oltás, amikor még nincs elegendő oltóanyag, a másik a tömeges oltás fázisa. Az elsőben naponta mintegy 205 ezer ember oltható be, a másodikban 512 ezer. Körülbelül 600 oltóponttal kell számolni, és egy ilyen pontra 5 szakember kell. 1 orvos, 2 oltó ápoló és 2 adminisztrátor. Maga az oltás ugyanis nem orvosi feladat. Az orvosnak az a dolga, hogy eldöntse: a jelentkező oltható-e, vagy sem.

Kunetz Zsombor szerint az a legfőbb probléma, hogy ezt a döntést a terv szerint az oltóponton dolgozó orvosra bízzák. Miközben egy kérdőívvel, megfelelő informatikai háttérrel ezt előzetesen is meg lehetne hozni, vagy elő lehetne készíteni. Jól feltett kérdésekre adott válaszok alapján meg lehet állapítani, hogy ki az, akinél nincs kockázat, tehát biztosan oltható, ki az, aki biztosan nem oltható valamilyen betegség miatt, és ki az, akinél kétségek merülnek föl. Ez utóbbi csoportba tartozóknál kell a helyszíni orvosi döntés.

A terv végrehajtása tehát megoldható lenne megfelelő előkészítéssel, előszűréssel, és akkor működhetne párhuzamosan a „hagyományos” ellátás és az oltási kampány is. Ez csak Magyarországon vagy-vagy kérdés.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2021.02.05. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert