„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: nem vagyunk túl a nehezén

3/02/2021 22:58

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A kormány zsarol az oltással, a magyar gyógyszerészeti hatóság nem más, mint egy pecsételő hely. Az oltási terv vitatható.

2021. február 03. Megbeszéljük - részlet 21.02.03. Falus Ferenc
23:36
00:00

A koronavírus elleni oltásokat a következő körben katonáknak adják be Magyarországon, ha hinni lehet a közzétett híreknek. Sok teória lehet, sok terv, például Kínában azt tették, hogy a hadsereg tagjait oltották be, tulajdonképpen rajtuk végezték el az utolsó tesztet. Falus Ferenc, volt országos tiszti főorvos szerint az lenne a fontos, hogy egy oltási tervet vitasson meg a szakma, aztán legyen nyilvános, átlátható.

A vakcinákról pedig meg kellene várni az Európai Gyógyszerügynökség szakvéleményét. Az orosz oltóanyag, a Szputnyik V valószínűleg jó, de a magyar hatóság feltehetően politikai nyomásra engedélyezte a használatát. A laboratóriumban készült vakcina nem biztosan egyezik azzal, amit tömeggyártásban tudnak előállítani. Akár egy háziállatnak beadandó oltásnál is ott van az adat, hogy melyik gyárban, melyik sorozatban készült, itt nincs. Az orosz fél küldött ugyan valamilyen dokumentációt, de az hiányos – így tudja Falus Ferenc.

Jelenleg a vírus öt mutációjáról lehet híreket olvasni. Ahogy a volt tiszti főorvos mondta: a vírus előre menekül. Nem vagyunk túl a nehezén. Pár hónapig még be kellene tartani a szabályokat, maszkot kellene viselni és távolságot kellene tartani. Ami jó hír: a most kifejlesztett oltóanyagok könnyen módosíthatók. Ahogy a vírus változik, mutálódik, úgy lehet a vakcinát is a változáshoz igazítani.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Megbeszéljük
2021.02.03. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György