„Klubrádió
Esti gyors

Komáromi Zoltán: Hazárdjáték kezdődött az oltással

4/02/2021 19:42

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az oltási kampánynak az a buktatója, hogy visszatartja a legfontosabb információkat a kormány. A háziorvosokat, az intézményvezetőket, a polgármestereket sem tájékoztatják – mondja Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa.

2021. február 04. Esti gyors -részlet 21.02.04. Komáromi Zoltán
09:02
00:00

Ilyen feladattal 50 éve nem kellett megküzdenie az egészségügynek. Most arra lenne szükség, hogy  mindenkit partnernek tekintsen a kormány, de nem ezt teszi. Eltitkolja a legfontosabb információkat. Például azt, hogy mikor, milyen ütemezéssel mennyi, és milyen oltóanyag érkezik. Igaz, hogy a gyárak nem mindig tartják be a vállalt szállítási tervet, de az a helyzet, hogy az Európai Unió által lekötött oltóanyagok elvi elosztása után az egyes tagországok külön-külön kötöttek szerződést a vakcinagyártókkal. Ezeknek a szerződéseknek a tartalmát kellene ismerni.

2005-2006-ban támadt a madárinfluenza, egy olyan betegség, ami ismeretlen volt a világ számára. Akkor sikerült megszervezni a tömeges oltást – osztotta meg tapasztalatait a hallgatókkal Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa. A kormány most egyfajta hazárdjátékba kezdett, militarista szemlélettel próbálja kezelni a járványt.

A háziorvosok mindent tudnak a praxisukba tartozó páciensekről, ismerik az egészségi állapotukat, az alapbetegségeiket, azonnal el tudják dönteni, hogy az illető oltható-e, vagy sem. Fel tudnak állítani egy sorrendet, hogy kit kellene először beoltani, ki kerülhet a sor végére. Mi történik most? Oltóközpontokat hoznak létre szakrendelőkben, kórházakban, ezekbe „vezénylik” azok nagy részét, akik fel szeretnék venni az oltást, csakhogy ott nem tudnak a jelentkezőkről szinte semmit. Az oltás felelőssége pedig az orvosé.

Komáromi Zoltán véleménye szerint a politika felülírja a szakmát. Az intézkedésekből süt a dilettantizmus.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2021.02.04. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János