„Klubrádió
Esti gyors

Megtagadhatják-e az oltást a háziorvosok?

1/02/2021 21:14

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Sok kérdés merült fel a gyorsított ütemben jóváhagyott orosz és kínai vakcinákkal kapcsolatban. Megalapozottnak tűnik a gyanú, hogy az engedélyezés mögött inkább politikai nyomás, mintsem szakmai szempontok állnak. Ezzel kapcsolatban Rozsos Erzsébet bioetikus kifejtette, hogy a hatályos törvények értelmében aggály esetén a háziorvos – bizonyos feltételek biztosítása mellett – megtagadhatja az oltóanyag használatát.

2021. február 01. Esti gyors / részlet, Rozsos Erzsébet (21.02.01.)
09:07
00:00

Kezdődik a legidősebbek oltása, de az operatív törzs hétfői tájékoztatása szerint máris változik az oltási terv. Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, erre azért van szükség, mert a Moderna vakcináiból az ígértnél kevessebb érkezett.

Két szempont szerint kell megközelíteni a koronavírus-járványt és az oltásokat. Az egyik a gyorsaság, ami a nyájimmunitás miatt nagyon fontos, a másik a biztonság. Dési János az Esti gyorsban arról kérdezte Rozsos Erzsébet bioetikust, az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai etikai bizottságának volt tagját, hogyan lehet egyensúlyt teremteni a két kívánalom közt.

A szakember szerint ami a gyógyszerek engedélyezését, behozatalát illeti, van egy jól bevált rendszer Magyarországon, amit az idő szorítása miatt persze változtatni kell. Hozzátette, hogy csak akkor lehet gyorsítani a folyamaton (és csak bizonyos mértékig), amikor előre látható, hogy bekövetkezik az új helyzet és ennek megfelelően fel lehetett rá készülni. Példaként az adatvédelem problémáját hozta fel, ami jelen esetben a regisztráció miatt egyáltalán nem érvényesül.

Hangsúlyozta azonban, hogy bár van gyors útja egy új gyógyszer kipróbálásának és engedélyezésének, de azokat a szabályokat, amiket nemzetközi dokumentumok, magyar törvények, rendeletek határoznak meg, mindenképpen be kell tartani az emberek biztonsága érdekében. Ez fokozott figyelmet követel. Az sem mindegy, hogy mely vizsgálati szakaszban került elbírálás elé egy oltóanyag, mert ez akár komoly dilemma elé állíthatja az ügyben illetékes hivatalt.

Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a házior
Fotó: Komka Péter / MTI
 

Rozsos kritizálta a kormány azon álláspontját miszerint, ha egymillió embert már beoltottak egy bizonyos vakcinával, azt nyugodtan lehet engedélyeztetni. „Ezt a világon senki nem ismeri el” – kommentálta. Forgalomba hozatali engedély esetén ugyanúgy érvényesek a nemzetközi szabályok a forgalmazni kívánt készítményre, mint bármelyik másikra. Sőt – tette hozzá – az európai jogszabályok vonatkoznak rá. Ez az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét jelenti.

Másik fontos kérdés, hogy ki jogosult a forgalomba hozatali engedélyt kiadni, és tud-e forgalomba hozatali engedély számot adni. Rozsos felhívta a figyelmet, hogy elvileg ilyet sem a külügyminiszter, sem a miniszterelnök nem adhat ki, arra csak az OGYÉI jogosult. Ezen kívül az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézetnek nemcsak az a feladata, hogy kiadja az engedélyt, hanem jelentéseket készít többek közt az Gyógyszerügynökség számára. Ha pedig bármilyen probléma jelentkezik egy készítménnyel, azonnal le kell állítania forgalmazását és szabályos eljárás keretein belül ki kell vizsgálnia a problémát.

A háziorvosoknak és a szakszemélyzetnek a gyártási számot, az OGYÉI engedélyezési számát kell megkapniuk pecséttel, aláírással és megfelelő tájékoztatással. Ennek módját ugyancsak a gyógyszerügynökség szabályozza. Arra is felhívja a figyelmet, ha ez nem történik meg, az a szakmai szabályok megszegésének minősül. Ezt a 2003-as az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvény szabályozza. E szerint „az egészségügyi dolgozó – amennyiben a beteg egészségi állapotát károsan nem befolyásolja és a beteget más orvoshoz irányítja – az egészségügyi tevékenységet megtagadhatja, ha az adott tevékenység erkölcsi felfogásával, lelkiismereti vagy vallási meggyőződésével ellenkezik”.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors
21.02.01. 18:15
Riporter: Dési János