„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházy Ákos: A vakcinálás nem játék

1/02/2021 18:25

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Szigorú feltételei vannak egy oltóanyag engedélyezésének. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet mégis sietve igyekezett engedelmeskedni a kormány követelésének, és a külsős szakértők aggályai dacára engedélyezte mind az orosz, mind a kínai vakcinát. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint a helyzet ennél is rosszabb, hiszen nem ismerjük a vakcinák dokumentációját, sem a kormány oltási tervének részleteit.

2021. február 01. Megbeszéljük - részlet 21.02.01. Hadházy Ákos
16:29
00:00

A Magyar Nemzet „Hadházy Ákos nagyon jól járt azzal, hogy többször megbüntették” címmel közölt cikket, amiben részletezik, hogy a független országgyűlési képviselő adományokból fizette a bírságokat.

Hadházy szerint a lapnak kivételesen igaza van, de nem egészen úgy, ahogy a cikk sugallja. A politikus kifejezte háláját azoknak, akik támogatták a büntetések befizetését. Kövér László házelnök és Péterfalvi Attila összesen 3 millió forintos büntetést szabtak ki a politikusra. Ehhez kért akkor, 2020 szeptemberében segítséget. Ennél némileg több adomány érkezett korrupcióellenes tevékenysége támogatására, aminek egy részét Hadházy az általa létrehozott alapítványba helyezte el, a fennmaradó összegből pedig egy könyv megjelentetését tervezi, amelyben a Magyarországon működő korrupció általános módszertanát mutatja be.

Kérdések a vakcinák körül

Nehéz másként értékelni a kormány a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos magatartását, mint felelős, meghatározott stratégia mentén haladó attitűdöt értelmezni. Az ember könnyen érezheti magát úgy, hogy magára maradt, mindenfajta állami segítség nélkül.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől többször próbálták már megtudni, hogy milyen áron vesz Magyarország kínai vakcinát. Szijjártó több alkalommal is kitérő választ adott erre. (Kínában a Sinopharm 30 dollárnak megfelelő összegért értékesíti a vakcinát dózisonként. A Pfizer vakcinája ennek felébe kerül.)

Hadházy Ákos
 
Hadházy Ákos
 

Hadházy szerint rosszabb a helyzet, az árak tekintetében megoszlanak az információk, de sokkal súlyosabb az, hogy továbbra sem nyilvános a dokumentáció. „Lehet, hogy a kormánynak az a taktikája, hogy egyik botránnyal feledteti a másikat” – tette hozzá hivatkozva arra, hogy az OGYÉI által felkért külsős szakértőkből álló testület gyakorlatilag megszűnt, mert több tagjuk kilépett, miután nem vették figyelembe véleményüket az orosz és a kínai vakcina vizsgálatánál. Szakvéleményük ellenére engedélyezte a szervezet a vakcinákat.

Hadházy saját forrásaira hivatkozva azt állította, hogy a szakértői testületnek nagyon komoly aggályai voltak a vizsgált oltóanyagokkal kapcsolatban. A kínai vakcináról nem kaptak értékelhető dokumentációt. Az orosz oltóanyaggal pedig az volt a probléma, hogy nem egyezett meg a minta és a tömeggyártásból származó oltóanyag.

„Kínában és Oroszországban más az emberéletnek más az értéke, mint a nyugati kultúrákban” – mondta, hozzátéve, hogy nem véletlen, hogy Európában nagyon szigorú feltételeknek kell megfeleltetni egy oltóanyagot, mielőtt engedélyeztetnék azt.

A kormány komolyan támadja Brüsszelt, azt állítva, hogy miattuk nincs nekünk vakcinánk. Hadházy felhívta a figyelmet arra, hogy abban az esetben, ha az uniós tagállamokkal is versenyeznünk kellett volna a vakcinákért, valószínűleg valószínűleg az utolsók között szereztünk volna oltóanyagot. Mekkora esélye lett volna például Németországgal szemben Magyarországnak?

Hadházy azt is megemlítette, hogy az oltási tervhez sem férnek hozzá az ellenzéki politikusok. Részben emiatt – bár még kérdéseket feltehetnek – mozgásterük nagyon beszűkült. A másik ok, hogy a közintézményekbe nem léphetnek be.

A teljesbeszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Megbeszéljük...
2021.02.01. 17:15
Riporter: Bolgár György