„Klubrádió

Amerikában fejlesztett terápiát tesztelnek itthon

23/12/2020 15:15

| Szerző: Klubrádió

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közlése szerint a bamlanivimab nevű készítmény vészhelyzetbeli alkalmazását engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelemzés-egészségügyi Intézet. Olyan fertőzöttek esetében alkalmazható, akik enyhe és a közepesen súlyos tüneteket tapasztalnak, illetve akiknél fennáll a kockázata annak, hogy a Covid–19 betegség súlyos stádiumába kerülhetnek.

Európában elsőként Magyarországon próbálnak ki egy Amerikában már engedélyezett Covid-terápiát – írja a hvg.hu.

A magyar kormány és az amerikai Lilly gyógyszergyártó megállapodást írt alá több ezer magyar Covid-fertőzött bamlanivimab antitest-terápiával történő kezeléséről – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán.

 
 
Forrás: Flicker.com
 

A bamlanivimab nevű készítmény vészhelyzetbeli alkalmazását az Országos Gyógyszerészeti és Élelemzés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte Magyarországon – az enyhe és a közepesen súlyos Covid-betegek kezelésére – olyan pozitív vírusteszttel rendelkező felnőtteknél és 12 éves vagy annál idősebb, 40 kg vagy annál nagyobb testtömegű serdülőknél, akiknél fennáll a nagyfokú kockázata annak, hogy a Covid–19 betegség súlyos stádiumába kerülhetnek.

„A bamlanivimab antitest-terápia jelentősen csökkentheti a koronavírus-betegség szövődményeit, így számos esetben elkerülhető a beteg kórházi kezelése, mely a betegek gyorsabb gyógyulásán túl enyhítheti az orvosokra, nővérekre és a teljes kórházi rendszerre nehezedő terhet is” – írták.