„Klubrádió

Részleges nyitás jöhet március 1-től

5/02/2021 11:16

| Szerző: Klubrádió

Óvatos és szakaszos nyitásra készül a kormány, két ütemben, március és április elején. Gulyás Gergely a kormányifón azt is elmondta, hogy február elseje és május 31-e között az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek nem kell bérleti díjat fizetni állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok után.

Szerdai kormányülésén a kormány értékelte a járványhelyzetet. Olyan döntéseket, korlátozásokat akarnak hozni, ami bírja a magyar emberek támogatását – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Február 15-ei héten online konzultációt indítanak a nyitásról, a nyitás lehetséges menetrendjéről. Óvatos és szakaszos nyitást szeretnének, két ütemben, március elsejétől és április elejétől részleges nyitásra sor kerülhet. Április elsején vagy április 3-án lesz a nyitás második lépcsője a jelenlegi tervek szerint – írja a hvg.hu.

Gulyás szerint a munkanélküliséget sikerült megvédeniük – fogalmaz a portál – mert most 4 százalékos a munkanélküliség. A miniszter hosszan sorolta azokat a már ismert intézkedéseket, amelyekkel szerinte a kormány segíti a gazdaságot és az embereket.

„Február elseje és május 31-e között az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek nem kell bérleti díjat fizetni állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok után” – mondta Gulyás. Szerinte jó lenne, ha a privát szektorban is elengednék a bérleti díjakat ezeknek a szolgáltatóknak.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Gulyás GergelyFotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Hozzátette, Magyarország jelentős forrásokhoz jut az EU-ból, de szerinte ez nem adomány, hanem jár az országnak. Jóval ezermilliárd forint feletti összeg már idén megérkezik és a gazdaságba áramlik majd.

„Tízmillió forint erejéig hitelt adnak a kis-és középvállalkozásoknak, 3 évig meg se kell kezdeni a törlesztést” – idézte Gulyás Orbán Viktor csütörtöki bejelentését.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, nem tart a kormány attól, hogy a Magyar Orvosi Kamara által bírált orosz vagy a kínai vakcinák beadását a háziorvosok megtagadnák.  Ha lesz elég vakcina, egy nap félmillió embert tudnak majd beoltani - mondta. Ezen a héten a 82 év felettiek kapják meg az oltást (legkésőbb a jövő hét végéig), legalábbis azok, akik regisztráltak. Gulyás szerint eddig zökenőmentesek zajlik a legidősebbek oltása.