„Klubrádió
Esti gyors

Ingyenhitel: kampányfogás a 2022-es választásokra?

5/02/2021 01:12

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A kormány 10 millió forint kamatmentes kölcsönt biztosíít a járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozásoknak. Mellár Tamás szerint ez az összeg nem tart ki addig, amig a gazdaság újra gyarapodni kezd, és a törlesztést az időközben tönkrement vállalkozásoknak is fizetniük kell majd. A Központi Statisztikai Hivatal egykori elnöke azt is hozzátette, hogy az Európai Unió által biztosított pénzügyi forrás Magyarországra jutó részét az oktatás- és az egészségügyre, kutatásra és fejlesztésre, valamint a high tech szektor kisvállalatainak megsegítésére kellene fordítani.

2021. február 04. Esti gyors / részlet, Mellár Tamás (21.02.04.)
05:32
00:00

A kormány útnak indította a három lépésből álló gazdaság-újraindítási akciótervét. Ennek részeként döntött a kormány egy új hitelkonstrukció bevezetéséről a járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozásoknak: így ők 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján.

Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal egykori elnöke úgy látja, hogy ez az újraindítási program sokkal inkább tekinthető felkészülésnek a 2022-es választásokra. Állítását arra alapozza, hogy a kormány semmilyen tervet nem mutatott be, amiből kiderül, hogyan is gondolják a fellendülést elősegíteni. A döntés abba a sorba illik, amellyel Fidesz csökkenő népszerűségét igyekszik korrigálni. A fiatalok körében csökken a párt népszerűsége, ezért megígérik, hogy a 25 év alattiaknak elengedik az szja-t, a mikrovállalkozásoknak pedig kedvezményes hitelt kínálnak. Ez azonban kevés ahhoz, hogy egész programmá álljon össze.

Azt is hozzátette, hogy a  legnehezebb helyzetben lévő turizmus, vendéglátás hiába kapnak 3 éves törlesztési haladékkal hitelt, nem oldódik meg a problémájuk, hiszen a következő 8-12 hónapban nem igazán várható fellendülés ezekben az ágazatokban. Ennek megfelelően a hitel összegét is fel kell majd élniük, és amikor valóban eljön a fellendülés, nem lesz módjuk beruházni, fejleszteni, mert törleszteniük kell. Azok pedig, akik tönkrementek 10 millió forintból aligha tudnak csak út átnyergelni egy másik iparágra.

Koronavírus – Bezárt étterem Nyíregyházán
Fotó: Balázs Attila/MTI
 

Újabb nemzeti konzultáció jön február második felében, amivel kapcsolatban Mellár kifejtette, hogy a következő negyedévben várható statisztikai értelemben vett gazdasági növekedésre épít a kormány, ami semmi más, mint a  második hullám lecsengését követő törvényszerű élénkülés.

Szerinte a 2019-es gazdasági állapotokhoz valamikor 2022 vége felé térhetünk vissza legkorábban.

Az Európai Unió által biztosított pénzügyi forrás Magyarországra jutó részét Mellár álláspontja szerint az oktatás- és az egészségügyre, kutatásra és fejlesztésre, valamint a high tech szektor kisvállalatainak megsegítésére kellene fordítani ahelyett, hogy a kormányközeli cégek közt osztják szét vígaszdíjként, vagy kárpótlásként.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
21.02.05. 18:33
Riporter: Kárpáti János