„Klubrádió
Esti gyors

„A vírus előtti éttermi világról csak történelem- és mesekönyvekben olvashatunk majd”

3/02/2021 21:32

| Szerző: Klubrádió/szg

Jó, hogy pénzhez jutnak a vállalkozások, de nem gyógyír – mondta Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke a legfrissebb kormányrendeletre. Kerüli a támogatás szót, szerinte nem támogatásról, legfeljebb kárenyhítésről, katasztrófa-elhárításról van szó. Arról a vendéglátásról, arról az éttermi világról, amely a vírus előtt volt, csak történelem- és mesekönyvekben fogunk olvasni – fogalmazott.

2021. február 03. Esti gyors / részlet, Molnár B. Tamás (21.02.03.)
06:25
00:00

Egyes számítások szerint a vendéglátóipar 2020-ban mintegy 400 milliárd forintos piacvesztést volt kénytelen elszenvedni, és lehetséges, hogy Budapest vendéglátóhelyeinek fele nem támad fel belátható időn belül. Kedd este jelent meg a magyar közlönyben az a rendelet, amely elvileg segítséget nyújt ennek az ágazatnak. 

Molnár B. Tamást, a  a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnökét kérdeztük az Esti gyorsban: mit szól a rendelethez, amelynek lényege, hogy a bértámogatást egy összegben kifizetik február végéig, illetve a vállalkozások előre hozzájuthatnak pénzhez. Azt mondta: sokan várnak hónapok óta, hogy megkapják ezt az összeget, és az nagyon jó, hogy most előre odaadják, de nem gyógyír. Azt mondta: olyan helyzetbe került az ágazat, hogy muszáj kezdeni valamit a lezárás idején felhalmozott járulékokkal, adókkal – hiszen hogy fizessen valaki járulékot, adót, ha nem dolgozhat? Az államnak joga és kötelessége meghozni azokat az intézkedéseket, amelyekkel a lehető legjobban meg lehet kímélni a lakosságot a vírushelyzetben, de ezt megszenvedi a vendéglátóipar, és valahogy kompenzálni kell a kieséseiket. Egyébként nagyon kerüli a támogatás szót, szerinte nem támogatásról, legfeljebb kárenyhítésről, katasztrófa-elhárításról van szó.

Közölte: a Bűvös Szakács oldalán elérhető az egyesület javaslatcsomagja, amelyet egyesületeken kívüli étteremtulajdonosokkal, szakemberekkel, jogászokkal, közgazdászokkal dolgoztak ki, és eljuttatták a Pénzügyminisztériumhoz. Ezek teljesíthető javaslatok, odafigyelésről és jóindulatról van szó, nincsenek elképesztő elvárásaik – hangsúlyozta. Az egyik legfontosabb, hogy a működési korlátozások idején felmerülő helyiségbérleti díjakat engedjék el.

Molnár B. Tamás szerint arról a vendéglátásról, arról az éttermi világról, amely a vírus előtt volt, csak történelem- és mesekönyvekben fogunk olvasni. Budapesten valóban lehet arra számítani, hogy az éttermek, vendéglátóhelyek fele nem nyit ki. Ezért nagyon fontos az, hogy kezeljék az említett múltbeli járulékok ügyét, és gondoljanak a jövőre, például a teraszok területfoglalási díjának elengedésével – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi képünkön egy koronavírus miatt bezárt étterem Japánban, fotó: MIKI Yoshihito/Wikimedia Commons

Esti gyors
2021. február 03., szerda 18:35
Műsorvezető: Szénási Sándor