„Klubrádió
Reggeli gyors

Meddig bírják a vendéglősök?

28/01/2021 12:14

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

További állami segítség nélkül aligha maradnak fent a vendéglátóipari vállalatok. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke felhívta a figyelemet arra, hogy a vállalkozások zárva tartó üzleteinek ugyanúgy vannak költségei, amelyek a korlátozások ideje alatt felemésztették a tartalékokat.

2020. szeptember 28. Reggeli gyors - részlet 20.09.28. Kovács László
00:00
00:00

A kormányifón Gulyás Gergely bejelentette, hogy márciusig maradnak érvényben a korlátozások. Amikor Kovács Lászlóval, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökével beszélgettünk a Reggeli gyorsban, ezt még nem lehetett tudni. Azt hangsúlyozta, hogy nagy szükségük lenne a vendéglősöknek kedvező döntésre. Eddig csak munkahelymegtartó támogatást kaptak a kormánytól, de Kovács szerint ez már nem elég, mert állami segítség nélkül a vállalkozások nem tudnak fennmaradni.

„Nagyon sok tartalékot kellett felélni ahhoz, hogy például a bérleti díjakat, biztosításokat fizetni tudják a cégek, közel nulla bevétel mellett” – tette hozzá.

Egy bezárt vendéglátóegységnek is vannak költségei: a bérleti díjon kívül energiaköltséget, víz- és csatornadíjat, a gáz és elektromos áram díját fizetni kell. Súlyos probléma, hogy a bérelt üzlethelyiségek tulajdonosai közül sokakat nem érdekel, hogy zárva tart egy üzlet, a teljes, többmilliós bérleti díjat akkor is követelik. Vannak ugyan kivételek, akik akár a bérleti díj felét is elengedik, de Kovács szerint nem ez a jellemző.

Koronavírus – Bezárt étterem Nyíregyházán
 
Fotó: MTI/Balázs Attila
 
 

Mi várható lazítás esetén?

Az biztosnak tűnik, hogy azok az üzletek indulhatnak újra nagyobb előnnyel, amelyek helyi vendégkörre hagyatkozhatnak. A belvárosi éttermek azonban egészen biztosan nem tudnak majd akkora számban kinyitni. Kovács úgy számol, hogy a Budapest belvárosában működő, a főként turisták látogatására építő üzletek 80 százaléka nem, vagy csak rövid időre lesz képes kinyitni. „Mintha egy halottasházban járnánk a belváros bizonyos utcáiban” – mondta. Vidéken – főként turisztikai célpontok esetében – ugyanez a helyzet áll fenn.

Túlélési hitel nélkül nem maradnak fent a tisztességesen működő üzletek, véli Kovács.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.01.28. 8:35
Para-Kovács Imre