„Klubrádió

Újranyitási tervet dolgozott ki a Momentum

1/02/2021 12:21

| Szerző: Klubrádió

A járvány terjedésének monitorozása mellett fokozatos és átlátható enyhítést javasol 5+1 pontban a Momentum. A párt szerint kijárási korlátozás kezdetét és az üzletek nyitvatartását kitolva nagyobb idősávban tudnának az emberek vásárolni, elkerülve a tömeget, ami a járványnak kedvez. Emellett a korlátozott kapacitással kinyithatnának a szabadtéri vendéglátóhelyek, és a mozik, színházak is. a belföldi turizmust is engedélyeznek.

A Momentum egy óvatos újranyitási tervvel állt elő, amivel a párt szerint a koronavírus-járvány korlátozásai miatt leginkább bajba jutott szektorokon is lehet segíteni – írja a Telex.

A párt elnöke, Fekete-Győr András Facebookon közzétett posztjában azt írja, hogy a Fidesz gazdaságvédelmi csomagját csőd szélén álló és kiadó üzletek, vendéglátóhelyek „szimbolizálják”.

„A Momentum ezért azt javasolja, hogy nyissuk újra Magyarországot – de ésszel, egy átlátható nyitási tervet követve” – áll a közleményben az 5+1 javaslatot felvezetve, melyek a következők.

1. Tolják ki a kijárási korlátozás kezdetét este 10 órára
2. Ezzel együtt tegyék lehetővé az üzletek nyitva tartását este 9 óráig
3. Részlegesen nyissák meg a szabadtéri vendéglátóhelyeket és teraszokat – 50%-os kapacitással
4. Részlegesen nyissák meg a mozikat és színházakat – 30%-os kapacitással
5. Engedélyezzék a belföldi turizmust

+1. A beoltottak pedig kapják meg az oltási kártyát, és mentesítsék őket az összes korlátozás alól.

A Momentum hangsúlyozza, hogy a járvány terjedését folyamatosan nyomon kell követni, de emellett fokozatos enyhítések lehetségesek. Ezért a párt arra kéri a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra az erre vonatkozó adatokat, mert csak így lehet megalapozott döntéseket hozni a korlátozásokról. A Momentum szerint, a jelenlegi szabályozás ráadásul sok szempontból értelmetlen: „miközben maszkban nem lehet kiülni egy kávézó teraszára, este 9-kor pedig nem mehetünk le sétálni, a 7 órás boltzárással egy helyre zsúfolnak mindenkit, aki munka után vásárolna be.”