„Klubrádió

Orbán: Nemzeti konzultáció lesz a korlátozások feloldásáról

4/02/2021 14:21

| Szerző: Klubrádió

"Február közepén indítunk nemzeti konzultációt a nyitás kérdéseiről. Ez a disputa, ez a konzultáció értelmes, mert van vakcina, van miről beszélni" - jelentette be a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitó konferenciáján Orbán Viktor miniszterelnök. 

Úgy tervezik, hogy február közepén indítanak újabb konzultációt a nyitás kérdéseiről – jelentette be Orbán Viktor az rendezvényén csütörtök. A 24.hu hívja fel a figyelmet arra, hogy a kormányfő kicsit homályosan fogalmazott, egyszer márciust, egyszer pedig áprilist mondott arra vonatkozóan, mikor jöhet szóba a korlátozások feloldása, enyhítése. (A korlátozások egyelőre március 1-jéig szólnak, de már kétszer meghosszabbította őket a kormány.)

Ahogy a 444 cikkében fogalmaz, a miniszterelnök szokatlan őszinteséggel "politikai eszköznek, a kihívásokkal szembeni legfontosabb fegyverünknek" nevezte a konzultációt, amelyen általában irányított kérdésekre lehet korlátozott válaszokat adni, hogy aztán a kormány erre az egyáltalán nem reprezentatív felmérésre hivatkozva tegye azt, amit eleve akart.

Orbán Viktor a konferencián közölte, hogy a gazdaságvédelmi akciótervet lezárta, január elsejétől már a gazdaság újraindításának akcióterve van folyamatban. "Sportnyelvre lefordítva a gazdaságvédelmi terv volt a védekezés, az újraindítás a támadás" – mondta. A gazdaság újraindításnak akcióterve elmondása szerint három szakaszra bomlik. Az első, amit a lakásépítés áfájának csökkentésével és a lakásfelújításhoz nyújtott hatmillió forintos hitellel jellemzett, január elsején indult, és április 1-ig tart majd.

A terv második és harmadik, tavasztól nyárig, illetve nyártól őszig tartó időszakáról csupán annyit közölt, hogy a tavaszi időszakban a felsőoktatás fejlesztése lesz a középpontban, erre Varga Mihály pénzügyminiszter 1500 milliárdot számolt, de Orbán szeretné 2000 milliárdra emelni az összeget, amellyel a most privatizált, kormányközeli kuratóriumok kezébe adott egyetemeket támogatnák.

(Címlapi kép: nemzeti konzultáció a "Soros-tervről", fotó: MTI/Balogh Zoltán)