„Klubrádió

A családnak „ajánlott” elvinni az időseket oltásra

2/02/2021 13:40

| Szerző: Klubrádió

György István államtitkár szerint egy hónap alatt az egészségügyi dolgozók 93 százalékát sikerült beoltani, csütörtökön pedig megkezdhetik a legidősebbek beoltását. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem sokkal korábban bejelentette, hogy 40 ezer adag Szputnyik V vakcina érkezett az országba.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóját György István államtitkár kezdte azzal, hogy a két legveszélyeztetettebb csoport oltása lezárult – írja a 24.hu. Állítása szerint az egészségügyi dolgozók 93 százalékát oltották be egy hónap alatt.

A mobil oltócsapatok eljutottak mind a közel 1900 idős- és szociális otthonba is, 64 helyre viszont majd vissza kell menniük, mert annyi intézményben éppen volt Covid-fertőzött. Összesen 82 ezernél valamivel több dolgozót és bentlakót oltottak be.

„Csütörtökön indul a regisztrált legidősebbek oltása háziorvosoknál, valamint kórházi oltópontokon” – folytatta az államtitkár. A háziorvosok keresik majd azokat, akiket oltanak, de sokkal kevesebb embert fognak keresni, mint tervezték, mert kevesebb Moderna-vakcina érkezett a vártnál.

György István azt mondta, hogy a háziorvosok múlt pénteken kaptak egy listát a legidősebb páciensekről a regisztrációjuk sorrendjében. 5400 praxisnak 6-6 főt kell kiválasztania, akiket a kórházakba szállítanak oltásra, ők Pfizer-vakcinát kapnak majd valamikor csütörtöktől vasárnapig. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a legjobb az lenne, ha a család oldaná meg az idősek szállítását, de végső soron betegszállítót is küldhetnek.

1080 háziorvos kap Moderna-vakcinát, a 1080 ampullával mindössze 10800 embert lehet beoltani. Azt nem mondta el az államtitkár, hogy mi alapján választják ki az orvosokat. Azt viszont igen, hogy minden orvost arra kértek, hogy ne térjen el a listán látható sorrendtől, a regisztráció sorrendjében oltsák az időseket, kivéve, de szakmai okokból eltérhetnek ettől.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
György István
Fotó: MTI/Kovács Attila
 

Az államtitkár elnézést kért azoktól az orvosoktól, akik már a kérésnek megfelelően szóltak a pácienseiknek, de most mégsem kapnak vakcinát. Azt üzente nekik, hogy nem dolgoztak hiába, mert hamarosan hozzájuk is jut oltóanyag.

Szijjártó bejelentette, megérkezett az első szállítmány Sputnyik V

Közösségi oldalán jelentette be Szijjártó Péter, hogy megérkezett az orosz vakcina, a Szputnyik V Magyarországra. A külgazdasági- és külügyminiszter elmondta, hogy az első szállítmány 40 ezer ampullát tartalmaz, amely 20 ezer ember beoltására elegendő.