„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kuncze: Az nem úgy van, hogy „jövünk mi, és haljon ki az összes dinoszaurusz”!

29/06/2021 22:37

| Szerző: Klubrádió/szg

Radnóti András külpolitikai szakértő az ÉS-ben arról írt, hogy szerinte, ha Orbánt erre az ellenzéki összefogásra cseréljük, elvész a valódi rendszerváltás reménye. Kuncze Gábor volt belügyminiszter azt mondta: a dolog nem úgy működik, hogy „jövünk mi, és haljon ki az összes dinoszaurusz, aki eddig létezett”. Ráadásul ha Orbán Viktor kapna még négy évet, csak folytatná a rendszer átalakítását, hogy még tovább maradhasson hatalmon. A korrupcióra is kitért, szerinte a miniszterelnök pereputtya is tovább hízna közpénzből.

2021. június 29. Megbeszéljük - részlet 21.06.29. Kuncze Gábor
16:49
00:00

A Momentum volt külpolitikai szakértője, Radnóti András az Élet és Irodalomban megjelent publicisztikájában a többi között azt írta: „a rendszerváltás reménye akkor él túl, ha ez az ellenzék bukik 2022-ben. Akkor talán megértethető az elkötelezett ellenzéki közvéleménnyel, hogy a régi (2002-2010 közötti – a szerk.) rend visszaállítása – ezzel a rendszerváltás reményének halála – túl nagy ár Orbán skalpjáért”. 

Kuncze Gábor egykori belügyminisztert, a SZDSZ volt elnökét kérdeztük a cikkről. Azt mondta: az a rendszer, amit a rendszerváltáskor elképzeltek, demokratikus, annak eredményeként azt akarták elérni, hogy Nyugaton kössön ki Kompország. Ráadásul olyan demokráciában, ahol mindenki megkapja a lehetőséget, az elesetteket pedig támogatja az állam. Parlamentáris demokrácia, annak minden elemével együtt. Ezt a rendszert igenis vissza kell hozni – hangsúlyozta –, azzal együtt, hogy látszanak a problémái, amelyeket ki kell küszöbölni. Az Orbán-rendszer ennek eltorzított változata, és ezzel ellentétesen, Keletre akarja kikötni a magyar kompot.

Némi áthallással úgy fogalmazott: 1990-ben volt egy fiatal gárda, amely azt mondta, hogy „jövünk mi újak, és intézzük a dolgokat”. 1994-ben majdnem kiejtették őket a választók a parlamentből, de aztán '98-ban sokan azt mondták, hogy „na, itt vannak a romlatlan fiatalok, jöjjenek ők ezek helyett a levitézlett régiek helyett”. Ők voltak Orbán Viktorék, és nézzük meg, mi lett az országból az ő irányításuk alatt!.

Ezzel Kuncze Gábor, mint mondta, arra akart utalni: a dolog nem úgy működik, hogy „jövünk mi, és haljon ki az összes dinoszaurusz, aki eddig létezett”. Jelezte, ezek a pártok (például a DK vagy a Jobbik) azért tart előbbre az ellenzéken belül, mert vannak szavazói, Radnóti András cikke szerint pedig akkor valószínűleg a szavazóikkal együtt kellene eltűnniük. A volt belügyminiszter azért jelezte, a Momentum két európai parlamenti képviselője nagyon szimpatikusan és jól dolgozik az országért. Nagyon szeretné látni, hogy az önkormányzatokban ugyanígy politizáljanak a momentumosok. Ez valahol sikerül, valahol nem, mert különbözőek vagyunk.

Hozzátette: ha ilyen koalícióra van szükség, ahol nagyon sokféle pártnak kell összeállnia, akkor nehéz együttműködni, sokféle szempontot kell figyelembe venni, sok kompromisszumokra van szükség. Ennek az alternatívája az, ha valaki bekebelezi az összes partnerét, és egyedül marad a vártán. Látjuk, hogy ez hova vezette Magyarországot.

Kuncze a cikk legvégével ért egyet a legkevésbé, mert ott azt írja a szerző, hogy nem baj, ha a Fidesz nyer kis különbséggel. Ugyanis szerinte ha ez lenne a helyzet, a Fidesz elnöke még inkább átalakítaná a rendszert, hogy továbbra is hatalmon maradhasson. A cikk nem veszi figyelembe, hogy a választási törvényt 2014-re átalakították, hogy még inkább feléjük húzzon, ezért bár a 2010-es kétharmadot nem lehet vitatni, de a második kettő már az átalakított szabályoknak köszönhető.

Jelezte: amikor Radnóti András arról beszél, hogy „ilyen meg olyan korrupció” 2002 és 2010 között, akkor igaza van, voltak „korrupciós jelenségek”, de ezekről beszámolt a sajtó és eljutottak az ügyészségig, majd sok esetben a bíróságig. Ennek két oka volt: ami az ügyészséget illeti, nyomokban léteztek a fékek és ellensúlyok, a bíróság függetlenségéhez kétség nem férhetett, és a többi szerv is végezte a dolgát, a sajtónak pedig volt elérése, nyilvánossága. Közölte: ezt kell visszahozni – természetesen nem a korrupciót.

A volt belügyminiszter Ausztriát hozta példaként, ahol szintén vannak korrupt politikusok, de sokszor már az is elég a bukáshoz, ha egy politikus közreműködik egy gyanús döntésben. Az nem fordulhatna elő, hogy a miniszterelnök apja, testvére, „pereputtya”, barátai milliárdosok lesz „mindannyiunk pénzéből, a közpénzből”. Erre mondja Radnóti András, hogy „hadd hízzanak még négy éven keresztül”, és aztán, amikor „kihalt a Gyurcsány meg a szavazói, akkor jövünk mi” - fogalmazott. Elképesztően cinikusnak nevezte ezt a hozzáállást.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021.06.29., kedd 16:15
Műsorvezető: Bolgár György