„Klubrádió
Konkrét

Kuncze és Szekeres: „Nem volt nászmenet” az MSZP-SZDSZ-koalíció

20/05/2019 17:46

| Szerző: Klubrádió

 „Piszok kemény közös munka volt” az MSZP és az SZDSZ koalíciós kormányzása 1994 és 1998 között, napi 20-30 ügyben volt vita – nemcsak a két párt között, hanem az érdekképviseletekkel és a frakciókon belül is – mondta Kuncze Gábor volt belügyminiszter és Szekeres Imre, az MSZP egykori frakcióvezetője.

2019. május 20. Konkrét (2019. május 20., hétfő 15:00)
45:46
00:00
Műsorvezetők: Böcskei Balázs
Kuncze Gábor a Konkrétban arra a kérdésre, hogy miért kötöttek koalíciót annak idején a szocialistákkal, úgy válaszolt: a zsákmányszerzés elfelejthető az SZDSZ esetében, hiszen nálunk senkinek a veje vagy jóbarátja nem lett milliárdos. Jelezte: amikor az MSZP 54 százalékot ért el, úgy döntöttek, hogy nem kérnek a koalícióból, azonban több oldalról is nyomás nehezedett rájuk.

Egyrészt felhívta Hans-Dietrich Genscher német szabaddemokrata politikus, volt külügyminiszter, hogy elmondja, Magyarország barátai az MSZMP utódpártja mellett szeretnének látni egy rendszerváltó pártot is a hatalomban. Gazdasági szereplők azt akarták, hogy az SZDSZ elképzelései jelenjenek meg a kormányban, de még a közvélemény velük nem szimpatizáló része is amellett volt, hogy legyenek részei a koalíciónak. Szekeres Imre ezt azzal egészítette ki, hogy 70 százalékos támogatottsága volt a két párt szövetségének.

Úgy folytatta: a gazdasági válság közepén, a befejezetlen rendszerváltással úgy vélték, akkor tudják megoldani ezeket a helyzeteket, ha nem egyedül az MSZP kormányoz, hanem szélesebb és átfogóbb együttműködés jön létre. Szekeres Imre, aki később honvédelmi miniszter is volt, a legnagyobb fiaskónak azt tartotta, hogy hatpárti megegyezés után sem fogadták el az új alkotmányt – a kormány szocialista tagjai és a szocialista frakció egy részének ellenszavazata miatt –, ráadásul ezzel az ülésteremben szembesült.

A Kuncze Gáborral és Szekeres Imrével készült beszélgetés a YouTube-csatornánkon is eléhető. Feliratkozott már rá?

FELIRATKOZOM:


A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Konkrét
2019. május 20., 15 óra
Műsorvezető: Böcskei Balázs