„Klubrádió
Szabadság, elvtársak!

Hogy mivé lettek emberek…

6/04/2019 11:51

| Szerző: Klubrádió

Szabadság Elvtársak! A rendszerváltás kezdeteiről és az azóta eltelt évtizedekről beszélünk egy-egy fontos szereplő emlékeinek felidézésével. Ezúttal Debreczeni József a műsor vendége.

2019. április 05. Szabadság, elvtársak! (2019. április 5., péntek 19:00): Debreczeni József
51:07
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor

Ma is csodálkozik azon, hogy a rendszerváltás hajnala óta hogyan változtak meg az akkori ismerősei közül többen. Itt van mindjárt Lezsák Sándor, akit ’87-ben a lakiteleki sátorban még egy ellenzéki szent embernek tartott, ma meg Orbán autokratikus rezsimje feltétlen kiszolgálójának.

 
Lezsák Sándor, 
Forrás: lezsaksandor.hu
Fotó: Nagy Lajos
 

Debreczeni József politikai elemző, közíró (eredetileg történelemtanár) személyes élményein keresztül folytattuk az elmúlt harminc év titkainak feltárását. Ő –már az MDF tagjaként- az utolsó olyan parlamentben is képviselő volt, amelyet még az MSZMP uralt.

Felidézte azt a bizonyos lakiteleki találkozót, ahol nem csak az MDF népies magja volt jelen, hanem például Pozsgay Imre, Konrád György, Gombár Csaba, Lengyel László is.

Látta, hogy nő föl az SZDSZ egy zseniális politikai húzással valódi versenytárssá. Lásd: négyigenes népszavazás. Megélte, hogy veri szét Csurka István a pártot, de elmondta azt is világosan: a televízió és a rádió elnökét azért kellett eltávolítani, hogy Antall József miniszterelnök megszabadulhasson belső ellenzékétől.

Ma már nem létezik sem az MDF, sem az SZDSZ. Létezik viszont a Fidesz, de Orbán Viktor is merőben más, mint volt harminc évvel ezelőtt – mondja Debreczeni József.

A műsort a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Marjai János.