„Klubrádió
Megbeszéljük...

Közgazdász: Az Orbán-korszak két-három jó döntésének egyike, hogy jöhetnek a vendégmunkások

6/10/2023 22:01

| Szerző: Klubrádió

Mihályi Péter közgazdász, egyetemi tanár szerint az, hogy Magyarország végre megnyitja munkaerőpiacát a nem európai országok előtt, helyes és tisztességes döntés. A szakértő odáig is hajlandó lenne odáig elmenni, hogy ez az Orbán-korszak két-három jó rendelkezésének egyike. Hozzátette, szokás szerint ebben az ügyben is pávatáncol a kormány, egyszerre migránsoznak és közben olyan jogszabályok vannak hatályban, amelyekkel be lehet hozni munkaerőt.

2023. október 06. Megbeszéljük / részlet, Mihályi Péter (23.10.06.)
15:34
00:00

A Fidesz gyakorlatilag minden előzmény nélkül visszavonta saját törvényét, amely novemberben lépett volna életbe, és amely szabályozná a külföldi vendégmunkások magyarországi alkalmazását. Ehhez kapcsolódik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök márciusban azt közölte, a magyar gazdaságnak a következő egy-két évben 500 ezer emberre lesz szüksége, mint új munkaerőre.

Mihályi Péter közgazdász, egyetemi tanár elmondta: természetesen nem lát Orbán Viktor fejébe, nem tudja, mit miért csinál, de valójában arról van szó, hogy Magyarország végre megnyitja munkaerőpiacát a nem európai országok előtt, ami helyes és tisztességes döntés. A szakértő odáig is hajlandó lenne odáig elmenni, hogy ez az Orbán-korszak két-három jó rendelkezésének egyike. Pávatáncol a kormány ebben az ügyben is, mondják, hogy megvédik a magyar munkahelyeket, meg migránsoznak, közben olyan jogszabályok vannak hatályban, hogy be lehet hozni munkaerőt az új törvény nélkül is. Nyilván ez az egyik oka, amiért visszavonták, a másik pedig, hogy valószínűleg az Európai Unió finoman jelezte, hogy az elfogadott jogszabályban számos szabadságjogtól megfosztva alkalmaznák a külföldi munkavállalókat, és kénytelenek lennének ezzel szembefordulni.

A közgazdász hangsúlyozta, hogy Magyarországra nem csak akkumulátorgyárakba kell ember, hanem, amint az elmúlt napok híreiből kiderült, például buszvezetőnek Budapestre is, vagy az egészségügybe, a szolgáltatásokba (vendéglátásba, kereskedelembe), valamint számos más területre. Nagyon sok olyan pozícióban is hiány van, ahol nehéz ezt megoldani külföldiekkel, például az államapparátusban vagy a postánál. Komoly gondokat okoz a magyar gazdaságnak az általános munkaerőhiány.

Arra a kérdésre, hogy haza lehet-e hozni béremelésekkel a Nyugat-Európában dolgozó magyarokat, Mihályi Péter határozottan azt válaszolta: nem, ez teljesen reménytelen vállalkozás. Ennek ellenére élethelyzettől függően előfordulhat, hogy valaki (főleg családos emberekről lehet szó ez esetben) kevesebb bérért is visszajön, például magyar iskolába akarják járatni a gyerekeiket.

Mihályi Péter egyetértett azzal, hogy a magyar gazdaság helyzetének javításához több tízezres, akár százezres nagyságrendben kell hozni vendégmunkásokat, mint mondta, ez történik a cseheknél, lengyeleknél is, tehát nem csak nyugaton. A globalizáció megállíthatatlan; ezzel kapcsolatban beszélt arról is, hogy a külföldre áramlás két ellenkező irányú folyamat eredménye. Az egyik az, amit angolul úgy neveznek, hogy push, amikor az adott ország kilöki magából a munkavállalókat például az alacsony bérek miatt. A fogadó országból kiindulva viszont húzóhatás érvényesül, vagyis például minél több magyar dolgozik Ausztriában, annál könnyebb egy magyarnak ott elhelyezkednie, mert vannak kapcsolatai, ismerősei, esetleg rokonai.

Hangsúlyozta, más körülmények között, de a világ öt kontinensén ez történik. „Le lehet hazudni a csillagokat az égről, Orbán Viktor még azt is mondta egyszer, hogy ő nem híve a  »fajok keveredésének«, ami borzasztó, vérlázító mondat, de ettől még ezek a folyamatok feltartóztathatatlanok, a világ egyre inkább multikulturális.

Megemlítette, hogy akik akár ide érkeznek dolgozni, azoknak az embereknek családjuk van, gyerekeik vannak, természetesen nem lehet tőlük megtagadni, hogy idehozzák a családot, a gyerekeik magyar iskolába járjanak, és majd szépen megtanulnak magyarul.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt képünk illusztráció.

Megbeszéljük...
2023. október 06., péntek 16:20
Műsorvezető: Bolgár György