„Támogassa
A lényeg

Visszavonja a kormány a vendégmunkástörvényt

5/10/2023 18:49

| Szerző: Klubrádió

A kormány tovább szigorítja a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat, ezért visszavonja az eredetileg november elsejével életbe lépő vendégmunkástörvényt, és új szabályozást készít – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Azt írták: a magyar munkaerő és a magyar lakosság védelméért átfogó beavatkozásra van szükség a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását érintően.

"A kormány ezért azt a döntést hozta, hogy új alapokra helyezi és szigorítja a bevándorlással és a munkavállalással kapcsolatos szabályokat. Ezért új törvényjavaslatot alakít ki és teljeskörűen felülvizsgálja a hatályos idegenrendészeti új szabályozást" – fogalmaznak a közleményben.

A tárca szerint az új törvényjavaslat minden harmadik országból érkező számára egyértelművé teszi majd, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. A kormány arról is döntött, hogy a nemzeti érdekek érvényesítése érdekében a teljes körű szabályozás megalkotásáig a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény alkalmazására nem kerül sor – tették hozzá.

Azt nem indokolták meg, hogy miért döntöttek így.