„Támogassa
A lényeg

Gulyás szerint a vendégmunkás teljesen más, mint a gazdasági bevándorló

24/08/2023 14:43

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely miniszter szerint elfogadhatatlan az, hogy valaki gazdasági bevándorlóként, a jobb élet reményében jön Európába. De ehhez képest a vendégmunkások esete teljesen más történet – mondta a kormányinfón.

A csütörtöki kormányinfón arról is kérdezték a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy mit üzen a kormány azoknak az embereknek, akik pánikba esnek a vendégmunkások érkezésének hírére.

Gulyás Gergely szerint a beruházó feladata, hogy a gyár építésére érkező vendégmunkások ne okozzanak zavart, az érkezők ne zavarhassák meg a társadalmi együttélést. Hozzátette, a fő szabály szerint ahol van magyar munkaerő, ott őket kell alkalmazni, ahol nincs, oda jöhetnek vendégmunkások, de ha végeztek, menniük kell vissza.

Gulyás szerint Orbán Viktor korábbi kijelentései, melyekben a gazdasági bevándorlás ellen kelt ki, ma is megállják a helyüket, és szerinte elfogadhatatlan az, hogy valaki gazdasági bevándorlóként, a jobb élet reményében jön Európában. De ehhez képest a vendégmunkások esete teljesen más történet. Gulyás már arról beszélt, hogy képzettség nélküli és terrorista emberek jönnének ide, ha nem lennének határok, de Magyarország a bevándorlásra teljesen nemet mondunk, de a betöltetlen álláshelyekre jöhetnek emberek, de pár év után hazamehetnek.

Miért nem olyan munkahelyeket teremt a kormány, amivel a külföldön élő magyarok visszajönnének – kérdezett vissza az újságíró, mire Gulyás azzal válaszolt, hogy 40 éven át a kommunisták voltak hatalmon, és ezért alacsonyak itt a fizetések. Az Orbán-kormány sokat javított ezen szerinte az elmúlt évtizedben, de még mindig nem tartunk tovább.

(forrás: 444.hu)