„Támogassa
A lényeg

Meggyorsítja a kormány a vendégmunkások ügyintézését

17/08/2023 08:14

| Szerző: Klubrádió

Úgy alakítják át Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot (OIF), hogy ott gyorsabbá váljon az ügyek – így többek a vendégmunkások eljárásainak – intézése – írja a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletet idézve a Népszava.

Az Orbán Viktor által jegyzett rendelet szerint szeptembertől az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságon belül létrehoznak egy új Központi Regionális Igazgatóságot. Ennek egyik feladata az esz, hogy a regionális idegenrendészeti igazgatóságok között szükség esetén elossza az ügyeket. Azt, hogy pontosan milyen ügyekről van szó, nem részletezi a kormányrendelet, de biztosan azok közé tartoznak a vendégmunkások eljárásai is.

 
Vendégmunkás
Pixabay
 

A területet ismerők szerint jó eséllyel a regionális igazgatóságokra háruló, már így is jelentős munkateher csökkentése, az ügyintézés felgyorsítása lehet a cél.

A KSH szerint tavasszal már 81 ezer külföldi dolgozott Magyarországon, és munkaerőkölcsönzők szerint havonta 800-1000 fővel nő ez a szám. Egy év alatt a duplájára nőtt az ázsiaiak, ezen belül is a mongolok, vietnamiak és miként a statisztika fogalmaz, az „egyéb ázsiaiak” – például filippínók, malájok, indonézek – aránya. Akad olyan autóipari cég, ahová már nem is vesznek fel magyar munkavállalót – hívja fel a figyelmet a lap.