„Köszönjük
A lényeg

Fogalmuk sincs Szijjártóéknak, hány külföldi jöhetett dolgozni a jóvoltukból

22/03/2022 11:13

| Szerző: Klubrádió

Tavaly kilenc ország munkavállalóiknak magyarországi elhelyezkedését megkönnyítette a magyar kormány, aminek kapcsán Szijjártó Péter külügyminiszter "ellenőrzött és szigorú feltételek mellett történő munkaerő-beáramlásról beszélt". Így ha Vietnám, Indonézia, Mongólia, Fülöp-szigetek, Kazahsztán, Fehéroroszország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia állampolgárai egy, a kormány által külön rendeletben kijelölt munkaerő-kölcsönző céggel kötnek szerződést, egyszerűsített eljárással 90 nap itt tartózkodás után tartózkodási engedélyt kérhetnek, ami két évig munkavállalásra jogosítja őket. 

Befejeződött a Hankook magyarországi gyárbővítésének har
 
Képünk illusztráció
 
Rácalmás, 2015. május 20. Gumiabroncsok haladnak a futószalagon a Hankook rácalmási gyáregységének új részlegében 2015. május 20-án. Befejeződött a gyár bővítésének harmadik üteme, az összesen 313 millió eurós (mintegy 94 milliárd forintos) beruházás révén 950 új munkahely jött létre és 19 millió abroncsra nőtt a rácalmási üzem éves gyártókapacitása. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Fotó: Bodnár Boglárka
 

 

A G7 gazdasági portál a Külügyminisztériumtól azt szerette volna megtudni, hogy hány munkavállaló érkezett ennek a rendeletnek köszönhetően Magyarországra, de az megtagadta a választ, mivel szerinte a munkaerő-kölcsönzésben részt vevő felek magánjogi szerződéséhez semmi köze, így a kérdésekben adatot sem kezel, nem minősül adatkezelő szervnek.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság sem tudta/akarta megválaszolni, noha a munkaerő-kölcsönzőknek vállalniuk kellett, hogy tartják az idegenrendészettel a kapcsolatot.