„Klubrádió
Reggeli gyors

Középiskolai felvételi: "ez a rossz verseny árt a gyerekeknek"

20/01/2023 15:26

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Szombaton tartják a középiskolás központi felvételit, amellyel csak az egyik baj, hogy szorongást okoz a gyerekeknek. A jelenlegi magyar iskolarendszer "az egyik legszelektívebb a világon", a felvételi eljárás ebben a formában a társadalmi osztályok elkülönülését szolgálja. Ugyanakkor érthető, hogy a szülők elitiskolákba menekítenék a gyerekeiket – mondta Nahalka István a Reggeli gyorsban.

2023. január 20. Reggeli gyors - részlet Nahalka istván 2023. 01. 20.
10:24
00:00
Szombaton 10-től írják a középiskolába készülő diákok a központi felvételit, ami a legtöbb családban a gyerekek és a szülők részéről is nagy szorongással jár. A jelenlegi iskolarendszerben nem lehet sokkal humánusabbá tenni ezt a tesztet, inkább a berendezkedést kéne újragondolni – mondta Nahalka István oktatáskutató a Reggeli gyorsban.

Olyan komplex dolgokat felmérni, mint az iskolai felkészültség, a tanulási eredményesség, eleve problémás, egy sor mérési nehézség adódik. „Megette a fene azt a tesztet, amire felkészítenek” – mondta Nahalka, arra utalva, hogy kifejezetten a vizsgára tanulnak a gyerekek. Ráadásul a szakirodalomban széleskörűen tárgyalt téma, hogy amikor egy oktatási rendszer a folyamatos tesztelésre áll rá, akkor a pedagógusok ehhez alkalmazkodnak és háttérbe szorulnak a tantervben meghatározott célok. Az lesz az elsődleges szempont, hogy a tanulók jó eredményeket hozzanak az iskoláknak – magyarázta az oktatáskutató. Magyarországon viszont még az sem egyértelmű, hogy melyik intézmény mivel jár jól: vannak olyan iskolák, amelyek annak örülnének, ha meg tudnák tartani a legjobb tanulókat, így lehet, hogy kevesebb energiát fektetnek a felvételi felkészítésbe, mint mások.

Érettségi - Matematika írásbeli vizsga Nyíregyházán
 
Matematika érettségi 2022
 
 Fotó: MTI/Balázs Attila
 

A kialakult mérési pontok, mint a felvételi vagy akár az érettségi, nem tükröznek hiteles eredményeket. Amit viszont világosan láthatunk a 9. osztályos PISA-tesztekből, az az, hogy "Magyarországnak van az egyik legszelektívebb iskolarendszere a világon és ennek nem szabadna így lennie" - mondta Nahalka.

Mindenhol afelé mozdulnak, hogy minél inkluzívabbá váljanak az oktatási rendszerek: tehát a cél, hogy ne válasszuk szét a tehetséges és a lemaradó gyerekeket, minél inkább együtt neveljünk mindenkit, akár 18 éves korukig. Magyarországon viszont nehéz lesz ebbe az irányba elmozdulni, mert a "szelektív szisztémához erős érdekek tapadnak": középosztálybeli, felső középosztálybeli szülőké, akiknek nagy az érdekérvényesítő képességük. Az ő elkülönülési szándékaiknak kedvez a jelenlegi felvételi eljárás – mondta a kutató.

Érthető ugyanakkor, hogy a szülők elitiskolákba próbálják menekíteni a gyerekeiket. Sok a problémás általános iskola, ami Nahalka szerint nem a tanárokon múlik: nem csoda, hogy a pedagógusokat kiszipolyozza a rendszer, ha olyan tanterv alapján kell tanítaniuk, amely részletesen szabályozza, hogy mit tehetnek a tanórákon.

„Sajnálom a gyerekeket, akik iszonyúan félnek a felvételitől, ez a rossz verseny csak árt nekik” – mondta a szakértő. A szülők azzal nyugtathatják meg őket, hogy nem kell életük kudarcaként felfogni, ha nem sikerül bejutni az első helyre jelölt iskolába. Hosszú távon sokkal több múlik azon, hogy hogyan tudnak a diákok a saját maguk által irányított tanulási folyamatokban részt venni, és hogy a szülők hogyan tudnak ezekben segíteni nekik – összegezte Nahalka István.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggeli gyors/interjú Nahalka Istvánnal
2023.01.20., péntek 8:47
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert