„Klubrádió
A lényeg

Két új követelést fogalmaztak meg a pedagógus szakszervezetek

19/01/2023 12:36

| Szerző: Klubrádió

A sztrájkjog helyreállítását és a köznevelés szabályait veszélyhelyzet alatt befolyásoló rendelet visszavonását is követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és Pedagógusok Szakszervezete. Nagy Erzsébet a Reggeli gyorsban a szervezet következő sztrájkjáról is beszélt.

Két újabb sztrájkköveteléssel egészítette ki a meglévő négyet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amit Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak is megírtak levélben.

Ötödik követelésként azt kérték, hogy a sztrájkjog helyreállításának érdekében helyezzék hatályon kívül salátatörvényt, valamint a sztrájktörvény módosítását. Ezek ugyanis súlyosan korlátozzák a közoktatásban foglalkoztatottak Alaptörvényben foglalt jogát.

A sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás nem azonos valamely közfeladat zavartalan ellátásával. A sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás célja nem lehet az, hogy a sztrájk ne okozzon semmiféle zavart a munkáltató működésében, gyakorlatilag észrevétlen legyen a külvilág számára, tekintettel arra, hogy ezáltal a sztrájknak éppen a nyomásgyakorló funkciója vész el.

Hatodik pontként pedig a köznevelés szabályait veszélyhelyzetben befolyásoló rendelet (4/2023. (I. 12.) Korm. rendelet)  visszavonását kérték, mivel szerintük a kormány visszaélésszerűen alkalmazza a felhatalmazási törvényt.

2023. január 19. Reggeli gyors - részlet 23.01.19. Nagy Erzsébet
13:44
00:00

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője a Reggeli gyors vendége volt, ahol beszélt a PDSZ január 23-ától egy héten át tartó sztrájkjáról is.