„Klubrádió
A lényeg

Vizsgálat indult a diákokkal kifizettetett próbaérettségi miatt

17/01/2023 07:10

A salgótarjáni Madách Imre Gimnázium az érettségire készülő diákjainak egy próbaérettségit szervezett, hogy fel tudjanak készülni az éles érettségire, ehhez a MEGAvizsga Oktatási Kft.-t vonták be. Ez a cég szakmai anyagokat ad iskoláknak, honlapot üzemeltet, és központi felvételi előkészítő foglalkozásokat is tart 8. osztályos és végzős tanulóknak egyaránt. A honlapjuk szerint országszerte több mint 500 iskolával álltak már kapcsolatban, írja a Telex

Érettségi Budapesten
 
Illusztráció
 
Budapest, 2019. május 8. Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

A Hvg.hu még a múlt héten írt arról, a salgótarjáni iskolában a gyerekeknek a feladatlapok kinyomtatását maguknak kellett kifizetniük. A Telex szerint a diákok, illetve a szülők mindegyike kifizette a részvételért a 4900 forintos összeget, ebbe az összegbe pedig a magyar nyelv és irodalom, történelem és matematika próbaérettségihez a dolgozatok összeállítása, nyomdai költségek és a kijavítás tartozott bele. A próbaérettségiről a szülők, a tanárok és a diákok együtt döntöttek. Egy osztálynak összesen 133 ezer forintba került a próbaérettségije.  

A külsős cégre azért volt szükség, mert "nagy terhet vettek le a tanárok válláról, akiknek egyébként munkaidejükön felül kellett volna összeállítaniuk és kijavítaniuk a dolgozatokat". Ilyen más iskolákban is előfordul.

A Salgótarjáni Tankerületi Központ kivizsgálja az esetet, szerintük ugyanis a "színvonalas szakmai feladatellátáshoz és a működéshez szükséges valamennyi feltétel adott, külső anyagi források bevonásra nincs szükség, arra engedélye sincs az intézményeinknek."